dissabte, 13 de març del 2021

Ascó, més a prop teu que mai

Dotze mesos d’ençà que es van començar a aplicar les primeres mesures per combatre el coronavirus. Dotze mesos que no oblidarem fàcilment. Dotze mesos en què s’han posat de moda conceptes com contacte, distanciament social, factor de risc, gel hidroalcohòlic o mascareta, però també han estat dotze mesos en què valors com la cooperació o la solidaritat han estat molt necessaris. Dotze mesos intensos que han deixat empremta.
Des dels ajuntaments, l’administració més propera, ha calgut reinventar-se per donar suport a la població, per acompanyar les persones afectades, per no deixar caure l’economia. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Ascó s’ha fet seu el lema “Més a prop teu que mai”, ja que ha volgut prendre la iniciativa, impulsar polítiques d’atenció a les persones i ser capdavanters en les polítiques de reactivació econòmica.  En definitiva, actuacions en matèria social, econòmica i sanitària.
 
Primer, les persones
Ja des d’un bon principi es va posar per davant la necessitat d’oferir un servei d’acompanyament en el confinament més dur a les persones majors de 70 anys i altres col·lectius vulnerables que va consistir en un servei de compra d’aliments i de productes de primera necessitat, així com mantenir un contacte telefònic amb els més grans del poble.
Durant el tancament dels centres educatius, es va oferir connectivitat i dispositius a aquells alumnes de l’Escola Sant Miquel d’Ascó i de l’Institut de Flix que així ho requerien. Calia evitar la bretxa digital en aquest període tan excepcional. Així, deu famílies de l’escola van rebre una targeta de 2Gb mensuals de dades, mentre que a sis alumnes de l’institut se’ls va facilitar igualment una targeta amb les mateixes condicions i sis portàtils per poder desenvolupar les tasques acadèmiques.
La Residència d’Avis d’Ascó ha estat al centre de l’interès municipal, donant suport a la gestió realitzada pels seus responsables i implicant-se en tot allò que es pogués oferir des de l’Ajuntament. És una residència en què tots els seus residents ja es troben vacunats i cal dir que en aquest any ha estat una residència verda, ja que no s’ha diagnosticat cap cas entre els usuaris.
La cultura cura, i al llarg d’aquest temps s’han anat programant actes adaptant-los a les circumstàncies, reconvertint-los en alguns casos i oferint la màxima seguretat possible. Malgrat la suspensió de les festes majors d’estiu i d’hivern, s’ha mantingut una programació estable d’activitats familiars i aprofitant també Vídeo Ascó TV i les xarxes socials municipals per afavorir la participació de la gent en els esdeveniments.
 
Al costat de l’economia productiva
La crisi sanitària de la COVID-19 ha impactat de forma directa un alt percentatge de l’estructura empresarial del municipi. L’objectiu principal de govern ha estat donar suport al teixit econòmic i productiu del poble d’Ascó. Per aquesta raó, s’han impulsat diverses línies d’ajut: a autònoms, microempreses i petites empreses de fins a 15 treballadors; i una específica en l'àmbit de les activitats de restauració, de les activitats culturals d’arts escèniques i musicals i dels centres d'estètica i bellesa. El propòsit no és altre que situar-se al costat de l’economia productiva en aquests moments de dificultat.
En el seu moment des de l’Ajuntament es va decidir suspendre les quotes dels serveis que presta (Llar d’Infants, Escola Municipal de Música, cursos de ball i de restauració de mobles), es va ajornar el pagament d’impostos i taxes municipals de l’exercici 2020 (impost de vehicles, IBI, IAE i subministrament d’aigua potable), i dins del possible, s’ha agilitzat el pagament de factures pensant especialment en els autònoms i PIMES.
Altres mesures que es van prendre va ser la bonificació de les concessions del Camp d’Esports i del Bar del Casal durant el temps que van haver d’estar tancats, i també es va facilitar l’ampliació de les terrasses dels bars,
 
La salut, una prioritat
Una iniciativa pionera ha estat l’estudi Covid en què s’ha fet una anàlisi de l’estat immunitari del virus entre la població d’Ascó, promogut per l’ l’Ajuntament d’Ascó, coordinat per l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus amb la col·laboració del Biobanc de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. Un estudi en dues fases: una primera al mes d’agost, i una recentment al mes de febrer.
La importància d’aquest estudi és poder conèixer  el significat real de la immunitat en referència al tipus i durada de la protecció que pot oferir. El coneixement d'aquest estat immunitari és important per valorar la verdadera rapidesa de contagi del virus, la resposta a les mesures de seguretat implantades, saber si hi ha o no un component de memòria cel·lular i especialment la durada en el temps de la immunitat. L’estudi es va adreçar als majors de 14 anys i hi va participar al voltant del 50% de la població.
Els resultats de la primera fase de l’estudi van constatar que només el 2,63% de la població del municipi havia estat en contacte amb el virus. A dia d’avui s’està a l’espera dels resultats de l’estudi realitzat al mes de febrer.
En aquest període ha estat important la desinfecció de tots els carrers i intensificant-ho especialment en les zones comercials, per ser les més concorregudes.
Una de les primeres accions que es van prendre des del govern va ser fer arribar al veïnat d’Ascó un kit de mascaretes i guants, un total de 1.300; i s’ha fet arribar a la població tota aquella informació necessària en matèria de salut i prevenció. 

L’any de l’esperança
Després d’un primer any dur, s’obre una nova perspectiva, amb els primers veïns vacunats, i amb l’esperança d’anar recuperant certa normalitat. Amb aquest objectiu es treballa des de l’Ajuntament d’Ascó per fer possible que aquesta realitat capgirada que hem viscut, afecti amb la menor intensitat possible. Per això, volem seguir estant al costat de la gent.