dilluns, 17 de març del 2008

Setmana Santa

FOTOGRAFIA: CARMEL BIARNÉS. Anys seixanta


Amb la celebració de Diumenge de Rams, ahir, vam encetar les activitats de la Setmana Santa. Són unes diades que estan carregades de rituals, actes litúrgics i religiosos... però en molts casos també d’activitats que sobrepassen el fet religiós i que acaben esdevenint celebracions de caire social.
No és necessari dir que la forma amb què avui celebrem la Setmana Santa amb com ho feien els nostres avantpassats, ja fos a les primeries del segle XX, o en els primers anys de la fosca postguerra, ha canviat i molt.
Però malgrat aquest enfocament més lúdic, a Ascó, com succeeix a la majoria dels nostres pobles, la Setmana Santa acull els Oficis de Dijous i Divendres Sant, el rés de l’Hora Santa, la Vetlla Pasqual... tot això juntament amb la visita al Monument el Divendres Sant, el Via Crucis al Calvari divendres al matí, la Processó del Sant Enterrament, solemne, sentida, i la Processó de l’Angelet, una d’aquelles tradicions més nostrades i que a diferència d’altres processons de l’encontre, utilitza la figura d’un àngel per anunciar la bona nova de la Resurrecció.