dimarts, 18 de març del 2008

El català a la Franja



En alguna altra ocasió havia lloat el programa de TV3 Caçador de paraules. Sempre que en tinc ocasió, intento seguir-lo, com va ser el cas d’anit, en què van anar de cacera per la Franja de Ponent.
En aquest cas va donar un parell de dades que considero prou interessants:

- més del 90% dels franjolins ( a les comarques de la Ribargorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya hi viuen 50.000 persones) parlen el català, que suposa la xifra més elevada de tots els altres territoris de llengua catalana. Tot i que viure en català no és tan fàcil quant a mitjans de comunicació, activitats d’oci i la pròpia escola, ja que en tractar-se de territori administrativament aragonès tenen el castellà com a llengua vehicular i només treballen l’àrea de català dues hores a la setmana. Tampoc hem d’obviar com molts d’aquests franjolins no es reconeixen com a parlants del català i no és estrany sentir-los dir que ells parlen xapurreau.
- es va esmentar de nou la Llei de Llengües de l’Aragó. A banda del català, a la zona del Pirineu d’Osca també es manté un altre idioma autòcton, l’aragonès o fabla. Doncs bé, tot i que des de fa nou anys que Marcelino Iglesias, catalanoparlant per a més senyes, és el president aragonès, encara no ha aconseguit aprovar una Llei que suposi normalitzar la situació de les llengües que conviuen en aquest territori.