dijous, 5 de març del 2009

La situació a Euskadi


Tot sembla indicar que a Euskadi hi haurà alternança en el govern. Tot un signe de salut democràtica i que sempre hem sentit a dir que és tan i tan necessari quan hi ha formacions polítiques que porten molts anys al capdavant de la mateixa institució. Totalment d’acord.
La llàstima és que aquesta alternança arriba en una situació en què no queda clar si realment hi ha una majoria espanyolista a la societat basca i si aquesta està d’acord que el probable futur lehendakari ho sigui de la mà d’un partit com el PP.
Les ganes de canvi, que molts mitjans de comunicació no s’han amagat de mostrar, ha obviat alguns aspectes que no crec que siguin menors:
- el PNB guanya les eleccions i li treu 80.000 vots de diferència a “l’alternativa”, al “canvi”.
- si el PSE-PSOE ha pujat molt en vots i aconsegueix 6 diputats més, però resulta que el PNB també ha assolit un important increment ja que fins i tot treu més escons que els socialistes (8 més: de 22 a 30) malgrat una llei electoral que prima el territori més espanyolista (Àlaba)
- pactar amb el PP a Euskadi no és pactar amb el dimoni com passa a les altres institucions? Per tant, ja no hi ha problema “si ells tornen”?
- tenen la pretensió de governar en una minoria precària (24 de 75 diputats) essent la segona força al Parlament. Creia que en aquests casos el que es feia era conformar una majoria al Parlament per sustentar l’executiu –cas de Catalunya, les Illes o Galícia fins ara-.
- un últim detall, no menys important: cent mil ciutadans bascos s’han quedat sense representació efectiva al Parlament basc, i em temo que aquests no formen part d’aquesta "majoria social" que demana un canvi de la mà de Patxi López.
La legislatura basca es presenta interessant... i estaria bé que tothom en prengués nota.