divendres, 24 de juliol del 2009

Cicle de la terra natal II


El tercer volum de l’Obra completa de l’Artur Bladé i Desumvila aplega quatre llibres on tornen a ser protagonistes els personatges i els paisatges que formen part de la geografia més íntima de l’autor, especialment de Benissanet però també de l’Ebre en general. Torna a ser un recull en el qual hi trobem el cronista per excel·lència de casa nostra.
Les primeres descobertes és el recull de col·laboracions que feia a la revista “El Portal” del CEIP Antoni Nat de Benissanet al llarg de deu anys (1985-1995) que en el seu moment ens va servir a un grup de mestres de la comarca per elaborar uns dossiers didàctics per conèixer la figura i l’obra d’aquest homenot de l’Ebre.
A Crònica del país natal hi trobem el Bladé que des de la distància provocada per l’exili ens acosta a la que mai ha deixat de ser casa seua. Sovint els relats i les descripcions, les anècdotes i les vivències de les persones que hi apareixen ben bé podrien ser l’argument d’una novel·la. Els seus records d’infantesa, per tant la curiositat per tot el que l’envoltava en el món de "les primeres descobertes", han forjat aquesta crònica amb alguns passatges deliciosos.
Amb Visió de l’Ebre català i Guia de Benissanet es clou el volum en el qual el Bladé que hi apareix ressegueix ja sigui el curs de l’Ebre, ja siguin els carrers, les cases i les sènies de Benissanet des de diferents punts de vista: geogràfic, històric, social, fins i tot econòmic, però com sempre amb el deix sentimental que apareix en Bladé quan recorre el seu “país natal”.