dilluns, 19 d’abril del 2010

Reivindiquen la història dels moriscos

Reprodueixo un petit fragment d'un article del diari El Punt d'avui dilluns escrit per Alba Porta que es fa ressò del Congrés Internacional sobre l'expulsió dels moriscos celebrat aquest cap de setmana a Ascó i Miravet.

El castell de Miravet va ser l'escenari ahir de la clausura del Congrés Internacional IV Centenari de l'Expulsió dels Moriscos. Aquest congrés va reunir, a la Ribera d'Ebre durant tres dies, els majors experts mundials en aquest tema, i va servir per reivindicar la història d'aquesta minoria. Durant el congrés, també es va fer un primer balanç del que han suposat les activitats científiques sobre els moriscos que han tingut lloc en els darrers dos anys. La conclusió principal és que encara hi ha molts temes i aspectes a investigar i que els estudis fets fins ara s'han de replantejar per oferir noves perspectives.
Unes 175 persones van assistir de divendres a diumenge al congrés internacional del quart centenari de l'expulsió dels moriscos catalans, celebrat a Ascó i Miravet. El congrés va reunir les majors autoritats en la matèria d'àmbit mundial, que en diferents ponències van tractar diversos aspectes relacionats amb l'expulsió d'aquesta minoria, però també de la seua història en general.
(...)
Amb motiu d'aquest congrés i del quart centenari de l'expulsió dels moriscos, es va fer un primer balanç sobre les activitats científiques dutes a terme els últims dos anys. La conclusió principal és que encara hi ha moltes preguntes sense resposta, com per exemple quin va ser el paper de la dona, per què es van expulsar uns moriscos i no uns altres, què passava amb la gent que es quedava o com era la vida dels que marxaven.

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/159835-reivindiquen-la-historia-dels-moriscos-en-el-quart-centenari-de-la-seua-expulsio.html