dimarts, 15 de juny de 2010

Jaume Cabré, Premi d'Honor

Jaume Cabré va rebre anit el 42è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes de mans de la nova presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.
Al llarg de l'acte es va fer un homenatge al guardonat i aquest va llegir un discurs -"Paraules al Palau"- del qual se n'ha destacat especialment la seva defensa de la llengua catalana i que una Catalunya lliure és el camí que ofereix millors eines per aquest propòsit.
Va parlar també de la literatura, dels seus referents en el món de les lletres, de les condicions de la tasca de l'escriptor, de records...

L'escriptura és un afer de l'ànima. Per això, per a l'escriptor, la llengua és la seva pàtria i mirar d'assegurar la pervivència de la llengua per a mi ja és una raó de pes per treballar per la independència política del país. Que tampoc no en garantirà la pervivència, però que hi ajudarà. Sé que no estic sol, en aquest anhel: a més de les raons de dignitat política, social i històrica, vull una llengua que no hagi d'estar lluitant amb l'aigua al coll per sobreviure; vull que visqui en pau en igualtat de condicions amb les llengües que tenen un estat propi que les defensa, les protegeix, les alimenta, les enalteix i prestigia. Vull una llengua que no hagi de demanar ni perdó ni permís pel sol fet d'existir; no vull que li discuteixin les poques i tímides lleis que la protegeixen; vull que els seus parlants visquin sense els complexos que els porten a l'autoodi i la renúncia lingüística perquè no es molesti el veí o, encara pitjor, per una pretesa i malentesa bona educació. Vull que la meva llengua sobrevisqui amb salut en aquest món de la globalització uniformadora i no vull haver d'estar parlant constantment d'aquest tema. Sis o set raons més per treballar per la independència. I en parlo ara perquè tinc esperança en la gent. Fixeu-vos en els que organitzen i costegen les consultes populars per la independència; fixeu-vos en tots els que hi van a votar, sigui quin sigui el seu vot. Per això m'alegra que el Parlament s'hagi posat les piles admetent a tràmit la proposta de consulta popular sobre la independència de Catalunya.