dimarts, 22 de març del 2011

Actes de les II Jornades d'Estudi de Sant Antoni

El juny de 2009 la ciutat de Manacor (Mallorca) acollia les II Jornades d'Estudi sobre la Festa de Sant Antoni als Països Catalans. Aquestes eren la continuació de les iniciades a Ascó (Ribera d'Ebre) el febrer de 2006.
El Patronat de la Festa de Sant Antoni de Manacor va agafar el relleu de l'organització d'unes Jornades arran de la participació dels seus membres en les activitats organitzades a Ascó.
L'objectiu era posar en comú noves investigacions i experiències sobre la festa de Sant Antoni Abat per tal de fomentar el coneixement sobre una de les festivitats populars més destacades dins del calendari festiu de l'hivern.
Les jornades es van estructurar en dos àmbits diferenciats:
  • Vivències de la festa de Sant Antoni: experiències, sensacions i sentiments amb els quals les nsotres festes s'omplen de sentit i de vida.
  • Les festes de Sant Antoni en el segle XXI

D'aquelles jornades n'han sortit publicades les Actes que recullen les ponències i les comunicacions que s'hi van presentar. Entre aquestes s'hi pot llegir la comunicació El Majoral de Sant Antoni d'Ascó. Entre la tradició i la modernitat. La seva percepció de la festa, que vaig elaborar conjuntament amb Biel Pubill. D'altra banda, de la nostra comarca, encara hi podem trobar una altra comunicació: Coques i rosegons: una festa dolça, de Maria Montané de la Torre de l'Espanyol.

Altres comunicacions fan referència a la forma de viure la festa a indrets com Falset, Llucmajor, Capdepera, Sa Pobla, Manacor o Mutxamel, entre d'altres.