divendres, 11 de març del 2011

Els jocs i la interculturalitat

Segueix endavant el programa Els jocs en la història amb una quarta edició que tindrà lloc al Pavelló de Suècia de Berga el dissabte 9 d'abril de 2011 i tractarà dels jocs i la interculturalitat.

El programa està format de quatre jornades itinerants en les quals s’aborda l’estudi dels jocs tradicionals i que desembocarà en un congrés-cloenda final. Anteriorment ja s’ha realitzat a Tàrrega (2008: Les societats a través del joc), Tarragona (2009: Espais de jocs: patrimoni, turisme i festa) i Figueres (2010: Cultura material i cultura immaterial en el joc).

PROGRAMA

9.00 h – Recepció i lliurament de materials als assistents.
9.30 h – Inauguració de la jornada.
9. 45 h – Conferència inaugural
El joc com element inclusiu als patis escolars de Catalunya, a càrrec de Cris Molins, membre de CER-Migracions, Grup EMIGRA de la UAB.

Àmbit 1: Negociació en l’àmbit públic i a l’escola
10.30 h – Ponència
El joc i l’esport com a oportunitats a l’espai públic, a càrrec de Xavi Camino Vallhonrat, antropòleg i professor de l’Escola Superior de Disseny Elisava.
11.00 h – Pausa-cafè.
11.30 h - Primera comunicació
Activitats ludicoesportives juvenils en els espais públics, a càrrec de Raül Hernández, membre de CER-Migracions, Grup EMIGRA de la UAB i membre del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa.
11.45 h – Segona comunicació
El fet casteller i la integració de nouvinguts a Catalunya, a càrrec de Guillermo Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.
12. 00 h - Debat i presentació de les actes de la jornada Els Jocs en la Història: Cultura Material i Cultura Immaterial en el Joc (Figueres, 2010), a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner.

Àmbit 2: Les migracions del joc
12.30 h - Ponència
Aproximació a la cultura lúdica des d’una perspectiva transcultural, a càrrec de Jaume Bantulà, professor de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Universitat Ramon Llull – Blanquerna.
13:00h. Taller pràctic Del món al joc!, a càrrec de la Fundació Mossèn Víctor Sallent, de Berga i de la Companyia de Jocs l’ANÒNIMA, Associació Cultural.
14:00 h- Dinar
16.00 h- Primera comunicació
Fava vinga! Els jocs dels valencians emigrats a Algèria, a càrrec d’Àngela Rosa Menages i Joan Lluís Monjo, del Grup Alacant. Associació d'Estudis Folklòrics.
16.15 h - Segona comunicació
Com un joc català s’implanta a un altre joc del món. Promoció de les bitlles catalanes a través de l'Associació Mundial Bowling Six, a càrrec d’Abel Sensarrich, vicepresident de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling.
16.30 h – Debat.
16.45 h - Comunicacions lliures.
18.00 h - Visita a la Casa de la Patum de Berga.

La data límit d'inscripció és l'1 d'abril de 2011.