dimarts, 1 de juliol del 2014

Dolors Ribes Grau, una mestra de la República

Al mes d'abril, dins del programa d'activitats culturals d'Ascó, es va projectar la pel·lícula-documental "Las maestras de la República", promogut per la secció d'ensenyament del sindicat UGT. Posteriorment es va dur a terme una taula rodona amb la participació de diferents docents d'Ascó i Flix i moderats per Ramon Sans, professor universitari i membre de la UGT. 
En el transcurs de l'acte, la directora de l'institut de Flix, Mar Carranza, va esmentar la figura d'una asconenca que havia estat represaliada com a mestra de la República: Dolors Ribes Grau.
Indagant per la pàgina web de memòria històrica "Els mestres de la República a Manresa. Trajectòries, pedagogies i depuracions" de l'Associació Memòriai Història de Manresa ( http://www.memoria.cat ), hem pogut consultar algunes dades biogràfiques d'aquesta mestra d'Ascó. 
A més s'inclou una selecció de full de l'expedient de depuració de Dolors Ribes així com l'acreditació que presenta el 22 de febrer de 1939 a les autoritats franquistes com a prova d'haver exercit de mestra a l'escola nacional de nenes de Viladordis de Manresa, amb anterioritat a l'esclat de la guerra civil.

  • NOM: RIBES GRAU, Dolors
  • LLOC I DATA DE NAIXEMENT: Ascó (Ribera d’Ebre),1880
  • ANY D’OPOSICIONS: 1914
  • DESTINACIONS ANTERIORS A MANRESA: La Molsosa
  • ESCOLA ON TREBALLAVA DURANT LA REPÚBLICA: Escola unitària de nenes de Viladordis
  • RESSENYA BIOGRÀFICA:
    Mestra d’ideologia favorable a la República, igual que el seu marit i un seu fill que va allistar-se voluntàriament a l’exèrcit republicà a l’inici de la Guerra Civil. Aquests antecedents van fer que la Comissió Depuradora de la província de Barcelona la volgués sancionar amb el trasllat a una altra localitat de cens igual o inferior al de Manresa però, finalment, la resolució del Ministerio de Educación Nacional la va confirmar en el càrrec el 5 d’abril de 1940. Al 1947 continuava treballant a l’escola de Viladordis.