dimecres, 16 de juliol del 2014

Els Goigs a la Mare de Déu del Carme

Ben aviat es publicarà una Carpeta de Goigs dels patrons que s'honoren a la vila d'Ascó, una activitat de recopilació que ha sorgit de la iniciativa conjunta de l'Associació Cultural Lo Llaüt i de la regidoria de Cultura d'Ascó, i que ha comptat amb la complicitat de la Parròquia, i amb la inestimable tasca de Mn. Joan Roig, rector d'Ulldemolins.
Sant Miquel, Santa Paulina, Sant Pere Màrtir, la Mare de Déu del Carme... són algunes de les advocacions que tenen Goigs dedicats al poble. Precisament avui, data en què s'escau la Mare de Déu del Carme, amb forta devoció a Ascó, us transcric un petit text de Mn. Joan Roig en què posa en context els goigs que es canten per la patrona dels llaüters de l'Ebre.



Els Goigs a la Mare de Déu del Carme. És un text ben curiós: l'entrada correspon a un dels goigs més antics i generalitzats d'aquesta advocació, que, a més del del segle XVIII se n'han fet desenes d'edicions, i en alguna de les cobles s'hi ha conservat també algun vers d'aquell text antic però tot el demés fou renovat per algun devot fill d'Ascó, amb més devoció que perícia literària, però tenen una força especial per emocionar el poble quan els canta, i s'hi percep clarament un bon coneixedor del terreny. És una edició refeta, hi he afegit una nova estrofa amb la clàssica il·lustració, escaient i molt correcta que va signada per Santi. (Joan Roig i Montserrat)