dissabte, 5 de maig del 2018

Goigs de Sant Miquel

Aquest proper dimarts s'escau Sant Miquel de Maig, i Ascó commemora avui aquesta celebració, el dissabte més proper, amb activitats religioses a l'ermita de Sant Miquel i lúdiques a l'entorn del Casal. La festa commemora l'aparició de l'arcàngel Miquel al Mont Gargano, a l'actual Itàlia (un 8 de maig de 490).
Sant Miquel és patró d'Ascó, i tant en la celebració del maig, com per festa major d'agost al seu honor, i en l'onomàstica del 29 de setembre, es canten els Goigs de Sant Miquel, tot i que es fa en castellà.
Quan l'any 2014 vam impulsar l'edició d'una carpeta dels goigs que es canten a Ascó es va incloure aquesta versió en castellà, però Mossèn Joan Roig, d'Ulldemolins, en va escriure uns en català. Ho va explicar de la següent manera:
"En les cinc primeres estrofes glosso conceptes exposats en el Llibre dels Àngels de F. Eiximenis, en la sisena cito indrets dels Països Catalans on rep veneració, i les dues últimes es refereixen ja a Ascó amb el seu Castell, primer templer i després santjoanista, i invoquen el sant perquè protegeixi el riu i la vida i faci ben serena la nostra agonia. La melodia és de Mons. Miquel Barbarà, Degà del Capítol de la Seu de Tarragona. En aquesta edició, que és la primera, la decoració xilogràfica és obra del P. Oriol M. Diví, monjo de Montserrat, mort no fa encara un any; el gravat central correspon a un ex-libris a nom de Miquel Schmid i Pallarès que n'ha facilitat la reproducció". 




Al Castell us venerava,
fidelment, l'orde Templer;
el País estava en saba,
la Ribera era un verger.
La Comanda amb vós floria,
llar oberta a tot dolor...

Beneïu la nostra Vila,
pur i net, la besi el Riu,
protegiu la vida en lila,
tothom tingui el goig ben viu.
I en el punt de l'agonia
del cor brolli la cançó...

Si d'antic us acollia,
bon terrer i bona llavor:
Tot Ascó us ret cortesia,
Sant Miquel, com a Patró.