dissabte, 22 d’agost del 2020

25 anys del Gegants d'Ascó

El 17 d’agost de 1995, vespra de la festa major, es batejava la parella de gegants d’Ascó, el Falcó i la Sança. Per tant, en aquestes dates s’hagués hagut de celebrar el 25è aniversari de la seva estrena. 

Qui representen els Gegants d’Ascó? 
Falcó és un cavaller de l’orde del Temple del segle XIII i aparenta una personalitat mística i militar, com corresponia als cavallers d'aquest orde. 
La seva vestimenta consta d'un hàbit o túnica blanca amb una creu vermella al pit, a sota deixa entreveure una cota de malla per guarir el seu cos fornit. La seva capa de cerimònies porta una creu vermella al costat esquerra, i és solcada de petites creus de Malta. A l'afiblall que ferma la capa hi ha l'escut d'Ascó. Al braç esquerre sosté una cuirassa amb l'emblema de l'orde del Temple. Les seves armes són una espasa i un punyal com a distintius més cavallerescos de la figura d'aquest gegant. 

Sança va ser reina d'Aragó, comtessa de Barcelona i marquesa de Provença, esposada amb el rei Alfons I. La reina sobirana per dret d'esposalles ho era també de la vila d'Ascó. Aquesta cedí a l'orde del Temple el castell i totes les seves terres. 
La indumentària –com correspon a les reines del segle XIII- consta de dues peces de colors vius amb estampats. Els brodats, les incrustacions i les joies són detalls que complementen la seva noblesa. El seu cap és enaltit per una corona o diadema que connota la seva condició reial. L'embolcall de mocadors de colors sedosos que emmarquen el seu cap són aspectes de feminitat que impregnen el caràcter d'aquesta figura de formes gentils i elegants. 
Amb la seva mà dreta simbolitza l'acte de donació al comanador de l'orde del Temple del castell i la seva vila. 
***
Els creadors dels gegants van ser Manel Llauradó i Joan Casals.