dimecres, 19 d’agost del 2020

El Castell d'Ascó al Fons Català Roca (ANC)

A finals dels anys cinquanta el fotògraf Pere Català Roca va passar per Ascó i va deixar testimoni amb unes imatges que ho recullen, i que avui dia formen part del Fons Pere Català (pare i fill) de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Adjunto unes imatges que fan referència al castell que està encimbellat damunt d’Ascó, juntament amb alguns textos que amb ulls forasters han parlat de les seves restes i que són una icona d’Ascó.

… y en la cúspide de la colina, en cuya pendiente está el pueblo, se ven paredones, 1 columna gótica, y muchos cimientos y residuos de 1 conv. de caballeros templarios que alli existió”. PASCUAL MADOZ (1845)

En lo cim de la localitat, aparexen les despulles de parets y columnes gòtiques del convent dels cavallers de la ordre del Temple, alçat a arrel de la restauració, fins que fóu extingida la comunitat, per supressió d’aquell institut religiós, segons esmentarem en la descripció general de la comarca”. EMILI MORERA (1909)

Hi ha un estel que flirteja la caiguda torre del cim d’Ascó, semblant a una vella arpa adormida entre els vels vespertins”. JULIOL, La Veu de Tarragona (1921)