dissabte, 31 de maig del 2008

Miscel·lània de Tivissa


El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) ja ha editat el número 18 de la Miscel·lània dedicada a Tivissa. Al llarg de les més de dos-centes pàgines podem trobar articles sobre l’esmentada població, d’estudi i avaluació geotècnica de la zona, dels espais naturals de la Miranda i el Molló, del Castellet de Banyoles, de la Societat Obrera i del centre republicà La Valquíria.
També hi ha treballs més generals en l’àmbit de la història natural: primera citació del mosquiter de doble ratlla a la Ribera d’Ebre i la Catalunya interior, el transport de sediments al tram baix del riu Ebre i la dinàmica fluvial del riu entre Móra d’Ebre i el pas de Barrufemes.
A més, inclou una presentació a càrrec de l’anterior president de l’entitat, Joan R. Vinaixa, la memòria d’activitats dels anys 2005 i 2006 així com les normes de publicació que regeixen les Miscel·lànies.
El comitè editorial està conformat per V. Casadó, J.A. Collazos, M. Anguera, J.L. Jardí i J.R. Vinaixa.

divendres, 30 de maig del 2008

Bases del XXVI Premi de Narrativa Ribera d'Ebre


VINEBRE 2008

Tema:
Treballs inèdits de narrativa i no presentats a altres premis pendents d’adjudicació.

Presentació:
En fulls DIN A-4, mecanografiats a 2.100 espais per fulls (30 línies de 70 caràcters), per quintuplicat i escrits en català a una cara i degudament enquadernats.Els treballs no hauran d’ésser signats, a la portada s’hi haurà de fer constar el títol. S’hauran d’acompanyar d’un sobre tancat on anirà escrit exclusivament el títol i a l’interior del qual hi haurà de constar el nom, els cognoms, l’adreça, el telèfon i la signatura de l’autor/a o qualsevol altra dada personal que es vulgui fer constar.

Termini d’admissió:
El 25 de juny de 2008. No podran optar al premi els treballs que no hagin tingut entrada a l’Ajuntament en aquesta data. Sí que seran admesos els que portin el segell de correus de data 25 de juny de 2008 o anterior.

Tramesa:
Ajuntament de Vinebre, Regidoria de Cultura, Carrer Torre, 22, 43792-Vinebre
Personalment o per correu certificat

Extensió:
De 75 a 150 fulls.

Veredicte i atorgament:
El dimecres dia 27 d’agost de 2008 en el transcurs d’un sopar, al Local del Cinema

Dotació:
3.000 Euros

Organitza l’Ajuntament de Vinebre, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i ANAV.

dijous, 29 de maig del 2008

Les preguntes d'Ibarretxe


El lehendakari Ibarretxe va concretant el seu full de ruta per mirar d’encarar el futur d’Euskadi fora de les coordenades actuals, lluny d’aquesta espècie de carreró sense sortida.
De moment ja ha entrat el seu projecte al Parlament basc per tal de decidir sobre la celebració d’una consulta popular el pròxim mes d’octubre. A més, ha presentat les preguntes que adreçaria als ciutadans d’Euskadi:

  • Esteu d’acord a donar suport a un procés de final dialogat de la violència si prèviament ETA manifesta la seva voluntat inequívoca de posar-hi fi d’una vegada i per sempre?

  • Esteu d’acord que els partits bascos, sense exclusions, iniciïn un procés de negociació per arribar a un acord democràtic sobre l’exercici del dret a decidir del poble basc i que aquest acord sigui sotmès a referèndum abans que finalitzi l’any 2010?

Hagués pogut ser més escuet... De totes maneres, tot sembla indicar que tot plegat quedarà en no-res. Les institucions de l’Estat ja deuen tenir a punt la maquinària al seu servei. No hauria de fer por escoltar la veu d’un poble.

dimecres, 28 de maig del 2008

Aturaran la interconnexió?

Potser la pluja acabarà provocant que no es construeixi la canonada que havia de transvasar aigua de l’Ebre fins a Barcelona. El govern espanyol sembla disposat a desdir-se de la interconnexió. El govern d’Aragó ha pressionat força i ha amenaçat en portar-ho als tribunals. El govern de Catalunya, com ens té acostumats en aquest tema, ofereix un ampli ventall d’opinions i parers, gairebé al gust del consumidor. Ara bé, hi ha hagut veus de dins del govern i de partits que li donen suport (ERC i ICV) que ja parlen d’aturar el transvasament.
Potser podem ser optimistes.

dimarts, 27 de maig del 2008

Homenatge als observadors meteorològics de la Ribera d’Ebre

Dissabte 31 de maig a les 8 del vespre i al Centre d’Interpretació Ca don Ventura de Flix tindrà lloc un homenatge als observadors meteorològics de la Ribera d’Ebre durant el qual es presentarà el treball Observar el temps a la Ribera d’Ebre. Història de les estacions meteorològiques d’Òscar Saladié i Maria Garcia i Figueras.
Durant el mateix acte s’inaugurarà l’exposició Ramon Jardí: el científic tivissà que va inventar el pluviògraf d’intensitats.
L’acte està organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Flix i el Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tivissa i de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.

diumenge, 25 de maig del 2008

Llegir ens fa vius

Televisió de Catalunya dedica La setmana de TV3 al foment de la lectura. Certament és altament saludable aquesta invitació a agafar un llibre des d’una televisió.
A veure què hauran preparat des de demà i fins a l’1 de juny, però de moment el propi fet ja és positiu. Aquest tipus de programació especial dóna més sentit a les funcions del que és, o hauria de ser, una televisió pública.

De passada, us deixo amb un aforisme del gran Groucho Marx:
Trobo que la TV és molt educativa. Cada vegada que algú l'engega em retiro a una altra habitació i llegeixo un llibre.

http://www.tv3.cat/pprogrames/lasetmana/setSeccio.jsp

dissabte, 24 de maig del 2008

Anem a la Mostra de Teatre

El divendres els alumnes d’Educació Infantil i Cicle Inicial vam anar a Móra d'Ebre per assistir a la XXIII Mostra de Teatre Infantil i Juvenil de la Ribera d’Ebre. Una activitat de teatre a l’escola en què els alumnes de les escoles de la comarca participen com a actors i com a espectadors d’una trobada que reuneix la majoria dels centres de la Ribera.
En el nostre cas vam poder assistir a la representació de tres obres:


Blancaneus, Educació Infantil del CEIP Sant Agustí de Riba-roja d’Ebre Els músics de Bremen, Cicle Inicial del CEIP Sant Agustí de Riba-roja d’Ebre

El gat amb botes, Educació Infantil i Cicle Inicial del CEIP 1 d’abril de la Palma d’Ebre
Cal dir que la jornada anterior, l’alumnat de la nostra escola havia representat Ramon Romanços a la seu de la Mostra, al Teatre Municipal La Llanterna.

Cita amb la selecció

Aquest dissabte la selecció catalana de futbol juga un altre partit, en aquest cas contra l’Argentina, en el que serà el partit número 200 de Catalunya.

divendres, 23 de maig del 2008

El pas de la Volta per Ascó a la premsa

El francés Pierrick Fedrigo gana al esprint en la llegada de Ascó Diari de Tarragona

Les bonificacions decidiran
El francès Paurio se situa líder a Ascó però fins i tot el setè Flecha és a 12 segons i aspira a la victòria final El 9

Fedrigo gana en Ascó y Pauriol desbanca a Dessel Sport

El francès Pauriol s'imposa a Ascó i és el nou líder de la classificació general Diari de Girona

El francès Pierrick Fedrigo s'adjudica la tercera etapa de la Volta i el seu compatriota Remi Pauriol n'és el nou líder LaMalla.net

Fedrigo gana en Ascó y Pauriol se proclama nuevo líder de una Volta de acento francés Metro

La Volta canvia de líder Avui

La Volta es posa a l'abast per a Zubeldia El Periódico
El final d’etapa emesa pel canal 33 va ser seguida per 47.000 espectadors (3’5% de share). La retransmissió va anar a càrrec del periodista esportiu Arcadi Alibés i de l’exciclista Melcior Mauri. Cal dir que el guanyador d’aquesta etapa de la Volta, Pierrick Fredigo, va ser Campió de França l’any 2005 i va aconseguir una victòria d’etapa en el Tour 2006.

dijous, 22 de maig del 2008

La Volta arriba a Ascó


Ascó ha estat escenari del final de la quarta etapa de la 88a. edició de la Volta Ciclista a Catalunya–procedent de la Seu d’Urgell-. Demà al migdia sortiran des d’Ascó en destinació al Vendrell. Aquesta és la informació que n’ha distribuït l’organització:

Pierrick Fedrigo (Bouygues Telecom) guanya la quarta etapa. Remi Pauriol (Credit Agricole), nou líder
El corredor francès Perrick Fredigo, de l’equip Bouygues-Telecom, ha estat el guanyador de la quarta etapa de la "Volta" a Catalunya, que s’ha disputat avui amb sortida de la població lleidatana de la Seu d’Urgell i arribada a la localitat tarragonina d’Ascó, després de 217 quilòmetres. El lideratge ha anat a parar a mans del també francès del Credit Agricole Remi Pauriol.
L’etapa d’avui ha estat marcada per l’escapada que han protagonitzat cinc corredors, entre els més destacats Juan Antoni Flecha (Rabobank), amb un avantatge màxim de quasi 7 minuts al quilòmetre 55. El pilot principal ha deixat fer als escapats en l’etapa més llarga de la "Volta", mentre al darrera la tranquil·litat del grup era absoluta. El Coll de Paumeres, de segona categoria, ha trencat les hostilitats i ha tornat els escapats a la disciplina del grup. Amb un fort demarratge cinc corredors, Fredigo Botcharov, Veloso Vanendert i Navarro es situen al capdavant arribant per aquest ordre a la meta d’Ascó, amb un nou canvi de líder, ara en favor del francès Remy Auriol (Credit Agricole).
Demà es disputa la cinquena etapa, que ens portarà d’Ascó al Vendrell, de 163,5 km. La carretera torna a ser sinuosa, com si d’una serra es tractés. Pujades i baixades de les quals dues seran puntuables per al premi de la muntanya, les ascensions a Falset i a La Bataille, ambdues de tercera categoria.

Miquel Esteve, Vila d'Ascó 2008

Imatge: llibresebrencs.org
El Premi Literari Vila d'Ascó ha arribat a la vintena edició, una trajectòria amb un recorregut prou remarcable, i en aquest aniversari tan rodó, ha estat guardonat un autor riberenc, Miquel Esteve, de Móra la Nova.
Reprodueixo un text del lloc web llibresebrencs.org
Miquel Esteve guanya el XXè Premi Literari Vila d'Ascó 2008
Ahir dissabte 17 de maig va celebrar-se a Ascó el sopar d'entrega del XX Premi de Narrativa Vila d'Ascó 2008. La vetllada va ser tot un èxit de participació i trobada cultura, que any rere any, l'Ajuntament d'Ascó aconsegueix.
El guanyador de l'edició 2008 del premi ha estat Miquel Esteve Valldepérez de Móra la Nova, amb l'obra La tabula smaradigna, d'un total de 16 obres presentades, moltes amb força potencial, segons el jurat. L'autor defineix l'obra "com un thriller històric amb rerefons alquímic". Miquel Esteve, de 39 anys d'edat, també va guanyar l'any 2007 la XXV edició del Premi de Narrativa Ribera d'Ebre, que s'entrega a Vinebre amb la seua primera novel·la publicada, Heydrich i les agents del saló Kitty i que properament sortirà publicada per Cossetània Edicions.

Felicitats Miquel!

dimecres, 21 de maig del 2008

Perpinyà

Fa pocs dies vaig estar a Perpinyà, una ciutat que apareix en l’imaginari catalanista pel que simbolitza de capital de la Catalunya sota obediència francesa. Bé... es tracta d’això, d’imaginari, una espècie de mite. Si acostumem a remarcar que un dels principals valors i símbols de la identitat catalana és la llengua, doncs la veritat, a Perpinyà es fa difícil trobar-ne parlants. Això sí, llegirem rètols bilingües francès-català als carrers del barri antic, o un munt de botigues amb el rètol “la catalana” o senyeres en rètols de comerços o edificis públics. Tret d’això, poca cosa més, malgrat paraules com les de l’alcalde de Perpinyà, Joan-Pau Alduy, que en un acte públic va identificar-se com un més dels militants per la reconquesta de la cultura catalana -qui per cert, uns dies abans, s’havia expressat en català al Senat francès-. Un responsable d’una entitat cultural del Vallespir va dir que hi ha gent que viu la catalanitat en francès. Probablement serà l’única manera que tindran de viure la catalanitat les noves generacions, en francès.

Aquí us deixo unes imatges de la capital del Rosselló i amb un poema d’un autor de Perpinyà, Patrick Gifreu:

Bagul
No teníem aigua corrent
ni estufa ni automòbil.
Només teníem tres llengües,
dos miralls i un exili.
Jo tenia un passatemps,
furgar al bagul familiar:
paper moneda putrescent,
un fil d'escriptor anònim
i una ferida recent.

BubbleShare: Share photos - Powered by BubbleShare

Recercat 2008


El 17 de maig va tenir lloc a Perpinyà la IV edició del Recercat 2008, una activitat que pretén donar a conèixer l’activitat de les entitats i centres d’estudis dels territoris de parla catalana, i per intercanviar experiències, establir contactes... Des que va iniciar-se, aquest es celebra a la Capital de la Cultura Catalana corresponent, en aquest cas Perpinyà.
La jornada també inclou exposicions, taules rodones, xerrades i el lliurament dels Premis Recercat, que reconeixen la trajectòria d’un centre d’estudis i d'una persona vinculada al món dels centres d’estudis.
Cal esmentar que entre els guardonats hi va haver un riberenc, en Josep S. Cid, membre fundador i expresident del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, qui a la vegada va jugar un paper cabdal en la fundació de l’Institut Ramon Muntaner quan va ser Coordinador Territorial del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre. En la intervenció que va fer va renovar la seua aposta per la catalanitat, pel reconeixement a la tasca que fan els centres d’estudis i de recerca, al mateix temps que va reivindicar-se com a ebrenc tot introduint la seua visió sobre el tema de l’aigua. Felicitats Josep!

dilluns, 19 de maig del 2008

XXIII Mostra de teatre infantil i juvenil de la Ribera d’Ebre








Del 19 al 23 de maig al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d’Ebre.
Es representaran un total de 24 obres amb la participació de quasi tots els centres de la comarca.
El CEIP Sant Miquel d’Ascó hi representarà l’adaptació de l’obra Ramon Romanços. Argument: Ramon Romanços, un home molt egoista amb pocs escrúpols, necessitava un escarment i seran uns fantasmes molt eixerits qui se’n cuiden de fer-li veure que “els diners no porten la felicitat”.

Lo riu és vida

FOTO: elpunt.cat


La premsa del dia es fa ressò de l’èxit de la manifestació d’ahir a Amposta:

La lluita antitransvasament guanya la primera batalla al carrer amb la manifestació d'Amposta tinet.cat

Manifestació massiva a Amposta en contra del minitransvasament de l’Ebre El Singular Digital

Milers de persones es manifesten a Amposta contra el minitransvasament de l'Ebre a Barcelona LaMalla.net

L'Ebre planta cara El Punt

Milers de persones clamen contra el trasllat d’aigua de l’Ebre a BCN El Periódico

L’Ebre es desborda
Amposta aplega més de 20.000 persones contra el minitransvasament
Avui

dijous, 15 de maig del 2008

Manifest blocaire contra el transvasament

El col·lectiu de blocaires ebrencs volem sumar-nos al rebuig que el projecte de transvasament de l'Ebre a Barcelona ha generat a la societat civil del territori. Considerem que la mesura no està justificada i que la canonada que ha d'unir la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragna (CAT) amb la d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) serà una infraestructura permanent que perpetuarà la dependència hídrica de l'àrea metropolitana de Barcelona.
-Per tot això, denunciem l'alarmisme i la manipulació que el govern català i l'Agència Catalana de l'Aigua estan fent de la falta d'aigua i de la insuficiència de les últimes pluges, per justificar el transvasament de l'Ebre a Barcelona. A més, reclamem una informació transparent sobre la millora de la situació dels pantans i també de les aigües subterrànies de les conques internes de Catalunya, ja que l'últim episodi de pluges també ha degut recarregar els aqüífers.

-Denunciem que aquesta política respon als interessos especulatius que pretenen consolidar un model de territori insostenible, de creixement sense límits, que perjudica les Terres de l'Ebre i la resta de territoris perifèrics. Els transvasaments reforcen el consum d'aigua de les grans conurbacions urbanes i les noves zones residencials; generen més expectatives de consum insostenible, d'especulació urbanística, i de destrucció del territori, perquè al mateix temps també fomenten un ús desmesurat de l'aigua, tant a les cases com a les indústries. Els transvasaments no són la solució, sinó l'estalvi, la reutilització de cabals, la recuperació d'aqüífers contaminats i la dessalació.

-Advertim que no es pot parlar de transvasament temporal degut a la sequera, ja que això és un insult a la intel·ligència de la població de Barcelona i de la resta del país. La mesura no contribuirà a canviar el model de gestió del consum, ja que no es revisaran ni es limitaran les concessions a indústries, urbanitzacions, nous regants o complexos turístics. L'ampliació del minitransvasament a Barcelona afavorirà un projecte, la interconnexió de xarxes, al qual la Generalitat va voler renunciar perquè no complia els principis de la nova cultura de l'aigua.


-Fem una crida a la dignitat i la responsabilitat de la classe política de les Terres de l'Ebre, especialment als càrrecs electes de tots els partits polítics, perquè sàpiguen estar a l'altura i defensen els interessos del territori, davant d'aquest engany flagrant als ciutadans, que van acudir a les urnes confiant que els transvasaments ja havien quedat enterrats, i que Catalunya apostava per consolidar la nova cultura de l'aigua.

-Reiterem la nostra oposició a qualsevol transvasament i a la interconnexió de xarxes inclosa en el decret de sequera, ja que obre la porta a d'altres transvasaments, i manifestem el nostre suport a la dignitat de les Terres de l'Ebre, a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i qualsevol altra entitat o col·lectiu que compartisca la causa i l'objectiu d'aturar aquest tipus de projectes. Per tant, donem tot el suport a la convocatòria de la manifestació del 18 de maig a Amposta, així com a les properes accions que en el mateix sentit es puguen anunciar en els propers dies.

Ebresfera (Terres de l'Ebre), 15 de maig de 2008

Sota sospita

AVUI, 15 maig 2008
Article d'Oriol Margalef
Ascó va manipular els detectors de radioactivitat
Els responsables de la central d'Ascó van apujar al doble el llindar d'alarma dels mesuradors de radioactivitat de l'edifici de piscines durant la fuita. Això va fer possible que les partícules de contaminació sortissin a l'exterior pel sistema de respiració, segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Si no s'hagués donat aquesta "mala praxi", segons fonts del CSN, els mesuradors haurien donat senyal d'alarma (com ho feien abans de ser modificats) i les partícules haurien sigut retingudes als filtres del sistema de ventilació, que hauria actuat en mode d'emergència.
Segons fonts del CSN, els gestors de la central es van voler estalviar "un esdeveniment notificable" i van voler arrencar al més aviat possible la planta després d'haver completat la parada per recàrrega de combustible. Si no haguessin estat adulterats "de forma injustificada", l'alarma dels detectors de radioactivitat hauria obligat l'operador a mantenir engegat el sistema d'emergència.
Tanmateix, això hauria implicat donar explicacions al Consell, que hauria exigit la descontaminació total. En passar de sistema d'emergència a normal -com sol operar habitualment la central-, dos dies després de produir-se la contaminació, els filtres van deixar d'actuar, i les partícules no van trobar més impediments per sortir a l'exterior, van explicar fonts del CSN.
Aquesta manera de treballar dels gestors d'Ascó, que van "prioritzar l'operativitat a altres criteris", segons fonts del CSN, és un dels aspectes claus que tindrà en compte el Consell a l'hora de determinar una proposta de sanció per a la central. Si els responsables de la planta haguessin actuat "utilitzant bones pràctiques", segons les mateixes fonts, haurien d'haver netejat la contaminació fins que els mesuradors no detectessin la presència de contaminació, en comptes de manipular els aparells perquè deixessin de fer-ho.
Segons s'explica en una resposta als requeriments d'informació del Defensor del Poble i de Greenpeace, la xarxa de control de radioactivitat de la Generalitat va detectar un lleuger augment dels nivells entre els dies 14 i 18 de desembre. Quan es va preguntar a la central sobre possibles problemes, aquesta va negar que n'hi hagués.

dimecres, 14 de maig del 2008

Rijkaard

S’acaba l’etapa de Frank Rijkaard com a entrenador del Barça. No sóc gaire futbolero, però sí que sempre miro d’assabentar-me (o veure, si és el cas) el partit del Barça. Per tant, a major o menor distància, acabes seguint la trajectòria de l’equip (i també de la Reial Societat), i ara que el Barça tanca aquest cicle amb Rijkaard potser s’estan sentint crítiques en algunes ocasions injustes.
Està clar que els dos darrers anys han estat més aviat desastrosos, i sovint, per causes pròpies. I l’entrenador hi deu tenir la seua responsabilitat, igual com els jugadors (especialment alguns!) i la directiva. Però no és just reduir els cinc anys de Rijkaard al club en aquesta vergonyosa recta final. Rijkaard ha donat títols –dos lligues i una lliga de campions- i ha demostrat ser un senyor educat, elegant amb el rival, amb un estil respectuós i fins i tot ha après la llengua del país. Els resultats no sempre han acompanyat, però es mereix una sortida digna del club per la feina feta.
Rijkaard, bona sort i gràcies!

dimarts, 13 de maig del 2008

L’aprenentatge de la lectura i l’escriptura


A Tortosa, dins de la jornada de formació El tractament de la llengua a Educació Infantil i Cicle Inicial vam escoltar la conferència Plantejaments actuals de l’aprenentatge de la lectura i escriptura de la professora de la Universitat de Vic Rosa Boixaderas.

Va iniciar exposant la realitat social com a element a tenir en compte en el tractament de la llengua (des de la necessitat vital a saber llegir i escriure, l’entorn familiar, la introducció de les noves tecnologies a la societat i a l’escola, el grau d’abstracció per aprendre i comprendre el codi lingüístic o microhabilitats com la motricitat fina, la situació en l’espai o l’esquema corporal). Des d’aquesta perspectiva va donar unes pinzellades a les metodologies, de la tradicional fins els noranta (analítica, global, natural) al constructivisme hereu de la LOGSE. Precisament d’una i altra n’extreu una proposta metodològica per l’actualitat a partir del que es consideren els elements més encertats d’una i altra:
- separar els processos d’aprenentatge de lectura i d’escriptura
- recuperar aspectes bàsics dels mètodes tradicionals
- adequar les aportacions del constructivisme
- aprofitar les tècniques de les noves tecnologies
- tenir en compte el procés individual de cada infant segons la procedència familiar i cultural

Aprendre a escriure
Com que saber escriure és saber codificar, els passos que caldria seguir serien una preparació prèvia:
- activitats de preescriptura: gestos del traçat de les lletres a partir dels 3-4 anys
- adquisició de consciència fonològica i la correspondència so-grafia: analitzar fonèticament les paraules de cara a l’escriptura alfabètica educant l’oïda, separant el significat del significant (abstracció), jocs de rimes que introdueixin la idea de síl·laba, analitzar els sons de la llengua en totes les posicions a dins de la paraula i pràctiques de pronúncia correcta.
Aleshores arribaria el processament del text escrit:
- escriptura creativa de diversos tipus de text: contes, rodolins, endevinalles... fins a missatges de mòbil i correus electrònics
- planificació de la producció escrita: pensar, escriure i revisar

Aprendre a llegir
Saber llegir és saber decodificar i comprendre. Hi ha dos passos essencials, d’una banda les habilitats de prelectura:
- identificar paraules significatives i usuals
- analitzar visualment l’escrit
- exercitar la memòria visual
- relacionar imatges amb textos
- introduir la lectura des de l’inici: ús de la biblioteca, habituar-se a escoltar l’adult
Per aleshores treballar la competència lectora:
- llegint textos de diverses tipologies (comunicatius i literaris)
- estratègies de comprensió
- habilitats visuals
- plaer per la lectura

En el moment de programar activitats, cal que hi hagi una línia coherent entre P-3 i 2n de CI tenint en compte la funcionalitat dels aprenentatges i la sistematització de les habilitats.
Funcionalitat:
- iniciar l’escriptura del propi nom i la lectura d’altres noms
- activitats a partir de textos pràctics i d’aportacions de la cultura popular
- lectura de textos literaris i de l’entorn
- escriure els textos amb una finalitat comunicativa
Sistematització:
- habilitats de preescriptura i prelectura
- interiorització de la consciència fonològica
- correspondència so-grafia
- introducció de la tipologia textual
- competència lectora
- introducció progressiva del processador de textos

dilluns, 12 de maig del 2008

Beneïda pluja

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi de pluges del cap de setmana ha deixat 85 litres a Ascó, distribuïts de la següent manera:

  • 8 de maig – 0’2 l
  • 9 de maig – 10’2 l
  • 10 de maig – 57 l
  • 11 de maig – 17’6 l

Antigament, les dones i els homes d’Ascó sortien en processó fins a Santa Paulina a fer una rogativa, tot encomanant-se a la patrona:

Dámo-ne aigua Paulina,
dámo-ne si mo’n convé.

diumenge, 11 de maig del 2008

Els Ports de Beseit

Els Ports de Beseit és el nom d'un llibre de fotografia de Mariano Cebolla i que s'acompanya de textos de Silvestre Hernàndez (que es troben en català, castellà i anglès).

El llibre ens regala amb més de cent imatges dels Ports, d'esplèndides vistes del massís des de diferents posicions, en diferents moments de l'any, de la fauna característica (les cabres salvatges i tot un recull d'insectes i aus com els vòltors o les àguiles), de la vegetació (faigs, pins, olivers, ametllers...), d'instantànies de festes, de jocs populars (com les tradicionals curses de Prat de Comte), d'activitats diverses (dones fent cistells amb pauma), dels rius Canaleta, Algars o Estrets, de racons encantadors a pobles com Prat de Comte o Horta de Sant Joan, d'edificis emblemàtics com les catedrals del vi de Cèsar Martinell.

Aquesta publicació ens mostra un dels paratges més bells que tenim, i ben a prop... Qui tingui ocasió de fullejar el llibre, probablement no es resistirà a fer-hi una visita.

Els Ports de Beseit ha estat un regal de Marc i Núria, gràcies!

En català a l’Assemblea francesa

Aquesta setmana ens ha deixat una bona notícia respecte el català: s’ha reivindicat des del parlament francès com la llengua en què s’expressen alguns dels seus ciutadans, i per tant, un dret. Tot i que el president de l’Assemblea ha tallat la intervenció del diputat... ben bé igual com fan els presidents espanyols del Congrés de Diputats.

Us transcric el text que apareixia al diari digital La Malla.

Un diputat parla per primer cop en català a l'Assemblea francesa
Per primer cop a la història, el català s'ha pogut sentir a l'Assemblea francesa en el decurs d'un debat sobre les llengües minoritàries a l'estat francès. El diputat nord-català d'UMP Daniel March va fer una aferrissada defensa de la llengua i va dir, en català, que la llengua és un dret. De seguida, però, va ser interromput pel president de la Cambra. Arran d'això, els grups parlamentaris van coincidir en la necessitat d'elaborar una llei que reconegui les llengües minoritàries com el català, l'occità, l'alsacià, el basc i el bretó.
L'Assemblea Nacional francesa ha debatut aquest dimecres la conveniència de donar un estatus específic a les llengües regionals per promoure el seu ús i revisar l'article 2 de la Constitució que estableix que "la llengua de la República francesa és el francès".
En el marc d'aquest debat, el diputat Daniel March, d'UMP (el partit de Sarkozy) i alcalde de Pollestres (a la Catalunya Nord) ha fet una defensa aferrissada del català. Ha dit que el català no és una llengua regional, sinó un idioma que parlen deu milions de persones, i ha recordat que és oficial a Catalunya i Andorra.
http://www.lamalla.net/internacional/article?id=196666

dissabte, 10 de maig del 2008

Es presenta la Miscel·lània del CERE




Demà diumenge, 11 de maig, a les 19h, es presentarà la Miscel·lània del CERE, núm. 18, dedicada al municipi de Tivissa. L’acte tindrà lloc a la Casa de Cultura en el marc de les jornades culturals de Tivissa.

divendres, 9 de maig del 2008

Pena-roja de Tastavins

Educació Infantil i Cicle Inicial del CEIP Sant Miquel d’Ascó hem anat d’excursió.
Ha estat un dia ennuvolat, amb amenaça de pluja, però malgrat tot hem passat un molt bon dia de visita per Pena-roja de Tastavins, aquest municipi del Matarranya amb poc més de 500 habitants i on encara ens podem entendre parlant en català. És un poble típic del Matarranya, de tipus medieval i ple de cases senyorials.
Hem anat a Inhóspitak, una seu del parc temàtic sobre els dinosaures Dinópolis, de Terol. En aquest poble es va descobrir el sauropode més gran d’Europa i un dels més grans del món, que va viure fa 110 milions d’anys i mesurava uns 17 metres d’alçada.
Al parc es veuen els fòssils originals i la rèplica completa d’aquest dinosaure. A més, s’explica els processos d’excavació que s’han fet i que encara continuen, i a més té una zona de sorrals per què els xiquets busquin els seus propis fòssils.

Hem visitat Lo Masmut, que és el nom del Museu Etnològic de la localitat, que té una exposició permanent que ens atansa a la vida i els oficis tradicionals de la zona fins a mitjans del segle XX. Està distribuït en nou sales: el celler, la quadra, l’elaboració del vi, la sega, el rebost i l’elaboració del pa, la llar de foc, el dormitori, la fusteria i la ferreria.

BubbleShare: Share photos - Find great Clip Art Images.

Finalment hem dinat al claustre del Santuari gòtic de la Virgen de la Fuente (1653) amb un dels enteixinats mudèjar més importants de l’Aragó.

Nanako


Aquest és el títol de l’obra amb què Aina Pubill va guanyar el Certamen de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi 2007 i que com és costum dels darrers anys, ha publicat l’Ajuntament d’Ascó posant-la a disposició de tots els veïns.
A Nanako tracta el tema de l’explotació infantil a Tailàndia vist amb els ulls d’una adolescent occidental. Aina planteja la paradoxa dels valors de societats acomodades com la catalana amb les dificultats per viure (i sobreviure) en una societat del Tercer Món on l’explotació infantil, la manca de drets socials, la dificultat per accedir a la sanitat... estan a l’ordre del dia. Aquest és el context on s’insereix la història pròpiament dita mitjançant la relació que mantenen dues noies que aprofiten l’ús de les noves tecnologies, el correu electrònic, per salvar la distància física que les separa.
La publicació editada també conté l’obra amb què l’Aina també va guanyar el 2006, El segrest de l’Svetlana, que ja vaig comentar en un anterior apunt.
Totes dues narracions estan il·lustrades per Jaume Ferrús.

La presentació del llibre a Ascó va anar a càrrec de l'amiga Àngels Pérez.

diumenge, 4 de maig del 2008

En positiu


Us apunto una reflexió que fa en el seu article dominical al diari AVUI (04/05/08) l’Estefania Carreño i que fa així: (...) És bonic i necessari que algú s'adoni de les coses positives que fas, o de les bones qualitats que tens i saps aprofitar, perquè et dóna energia per continuar pel mateix camí, un camí que probablement estarà ple d'esforç i entrebancs però al cap i a la fi, recompensat. I si necessitem aquest reconeixement no l'hauríem de refusar quan ens el donen. Jo proposaria a les escoles que dediquessin part del temps a l'aula a fer pràctiques de rebre elogis i d'elogiar els altres. (...)
No sé si estem prou preparats per rebre elogis, el que sí que tinc clar és que en una aula els elogis entre iguals escassegen.

Tisores preparades

Ens informen que al Constitucional ja tenen les tisores a punt per fer una bona repassada a l’Estatut de Catalunya. Primer li van passar el ribot a les Corts espanyoles després d’una vetllada a la Moncloa, i ara li toca la retallada. I encara haurem de donar les gràcies...
Que lluny que està ja aquell Estatut que va sortir del Parlament de Catalunya un 30 de setembre de 2005, i just l’endemà un tal Montilla, ministre d’Indústria, anunciava que el seu partit presentaria una seixantena d’esmenes. Ribot cap aquí, ribot cap allà. Esmena amunt, esmena avall. I per acabar-ho d’adobar, una bona colla de recursos d’inconstitucionalitat (del PP, del Defensor del Pueblo, d’autonomies del PSOE i d’autonomies del PP).
Bé, aquell ministre de les esmenes avui és President. Ja està tot dit...

dissabte, 3 de maig del 2008

Festa de Sant Miquel de Maig

El dissabte 10 de maig Ascó celebra la festa de Sant Miquel de Maig amb aquestes activitats:
17h Inflables a la Rambla
19’45h Processó i missa en honor a Sant Miquel, a la Capelleta
21h Sardinada popular a la Rambla
22’30h Teatre La Glòria del Mercat a la Plaça del Casal
A continuació, Ball amb Himalaia

dijous, 1 de maig del 2008

Compartir normes, compartir principis




El periodista i escriptor Vicenç Villatoro pronunciarà a Flix la conferència sota el títol Compartir normes, compartir principis.

En aquesta conferència Villatoro ens parlarà de la societat multicultural a la Catalunya actual i de la necessitat de tenir un espai comú les diferents cultures que compartim un mateix territori.

L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Flix, tindrà lloc el dimarts 6 de maig a l'espai de Ca Don Ventura, a les 18'30h.