dijous, 15 de maig del 2008

Sota sospita

AVUI, 15 maig 2008
Article d'Oriol Margalef
Ascó va manipular els detectors de radioactivitat
Els responsables de la central d'Ascó van apujar al doble el llindar d'alarma dels mesuradors de radioactivitat de l'edifici de piscines durant la fuita. Això va fer possible que les partícules de contaminació sortissin a l'exterior pel sistema de respiració, segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Si no s'hagués donat aquesta "mala praxi", segons fonts del CSN, els mesuradors haurien donat senyal d'alarma (com ho feien abans de ser modificats) i les partícules haurien sigut retingudes als filtres del sistema de ventilació, que hauria actuat en mode d'emergència.
Segons fonts del CSN, els gestors de la central es van voler estalviar "un esdeveniment notificable" i van voler arrencar al més aviat possible la planta després d'haver completat la parada per recàrrega de combustible. Si no haguessin estat adulterats "de forma injustificada", l'alarma dels detectors de radioactivitat hauria obligat l'operador a mantenir engegat el sistema d'emergència.
Tanmateix, això hauria implicat donar explicacions al Consell, que hauria exigit la descontaminació total. En passar de sistema d'emergència a normal -com sol operar habitualment la central-, dos dies després de produir-se la contaminació, els filtres van deixar d'actuar, i les partícules no van trobar més impediments per sortir a l'exterior, van explicar fonts del CSN.
Aquesta manera de treballar dels gestors d'Ascó, que van "prioritzar l'operativitat a altres criteris", segons fonts del CSN, és un dels aspectes claus que tindrà en compte el Consell a l'hora de determinar una proposta de sanció per a la central. Si els responsables de la planta haguessin actuat "utilitzant bones pràctiques", segons les mateixes fonts, haurien d'haver netejat la contaminació fins que els mesuradors no detectessin la presència de contaminació, en comptes de manipular els aparells perquè deixessin de fer-ho.
Segons s'explica en una resposta als requeriments d'informació del Defensor del Poble i de Greenpeace, la xarxa de control de radioactivitat de la Generalitat va detectar un lleuger augment dels nivells entre els dies 14 i 18 de desembre. Quan es va preguntar a la central sobre possibles problemes, aquesta va negar que n'hi hagués.