diumenge, 11 de maig del 2008

En català a l’Assemblea francesa

Aquesta setmana ens ha deixat una bona notícia respecte el català: s’ha reivindicat des del parlament francès com la llengua en què s’expressen alguns dels seus ciutadans, i per tant, un dret. Tot i que el president de l’Assemblea ha tallat la intervenció del diputat... ben bé igual com fan els presidents espanyols del Congrés de Diputats.

Us transcric el text que apareixia al diari digital La Malla.

Un diputat parla per primer cop en català a l'Assemblea francesa
Per primer cop a la història, el català s'ha pogut sentir a l'Assemblea francesa en el decurs d'un debat sobre les llengües minoritàries a l'estat francès. El diputat nord-català d'UMP Daniel March va fer una aferrissada defensa de la llengua i va dir, en català, que la llengua és un dret. De seguida, però, va ser interromput pel president de la Cambra. Arran d'això, els grups parlamentaris van coincidir en la necessitat d'elaborar una llei que reconegui les llengües minoritàries com el català, l'occità, l'alsacià, el basc i el bretó.
L'Assemblea Nacional francesa ha debatut aquest dimecres la conveniència de donar un estatus específic a les llengües regionals per promoure el seu ús i revisar l'article 2 de la Constitució que estableix que "la llengua de la República francesa és el francès".
En el marc d'aquest debat, el diputat Daniel March, d'UMP (el partit de Sarkozy) i alcalde de Pollestres (a la Catalunya Nord) ha fet una defensa aferrissada del català. Ha dit que el català no és una llengua regional, sinó un idioma que parlen deu milions de persones, i ha recordat que és oficial a Catalunya i Andorra.
http://www.lamalla.net/internacional/article?id=196666