dimarts, 9 de desembre del 2014

Eugeni Xammar, el periodista que va explicar el món

Fa unes setmanes, el diari del diumenge portava un suplement dedicat a l'Eugeni Xammar (1888-1973), jun periodista català que a través del seus articles en premsa es pot seguir el batec de l'actualitat internacional durant el primer terç del segle XX. Ja fos des de Londres, París, Munic, Berlín, Praga, Moscou, Perpinyà o Barcelona. El seu estil s'ha definit com a "analític, irònic i intel·ligent". Ho fa en els seus inicis des de publicacions com La Tralla, Metralla El Poble Català. Però més endavant, ja des de l'estranger, fa de corresponsal per El Día Gráfico o La Publicidad. Més endavant escriu per La Veu de Catalunya i La Publicitat.
Amic de Josep Pla, amb ell fa un viatge per Alemanya, on poden entrevistar Adolf Hitler, i la Unió Soviètica, amb Andreu Nin d'amfitrió.
L'esclat de la Guerra Civil l'obliga a l'exili, i poc a poc va deixant el periodisme per centrar-se en la traducció. En aquest període va col·laborar amb els presidents Irla i Tarradellas.
En la seva trajectòria va escriure una vegada i una altra "per l'anhel d'una nació lliure".
El 2012 la Generalitat va posar el seu nom al Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar, iniciativa per impulsar la projecció internacional de Catalunya. 
***
És precisament al suplement que comentava en iniciar l'apunt, on he tingut ocasió de llegir alguns dels seus articles, unes petites joies periodístiques: reportatges des del front britànic durant la Primera Guerra Mundial; o l'article que va escriure després d'entrevistar a Hitler l'any 1923 ("Adolf Hitler o la ximpleria desencadenada") o el president de Txecoslovàquia Masaryk (1924). Des de fora estant va escriure l'abril de 1931 un article a La Publicidad en què mostrava el seu compromís amb el país: "Per ajudar a la restauració del sentiment de dignitat nacional a Catalunya, dono de lluny, el meu vot a la candidatura del Partit Catalanista Republicà".
***
Fins el 31 de gener, al Palau Robert de Barcelona, es pot visitar una exposició dedicada a aquesta figura del periodisme.