dissabte, 6 de desembre del 2014

Personatges V: Príncep de Viana

CARLES D’ARAGÓ, PRÍNCEP DE VIANA (Peñafiel, Castella 1421 – Barcelona 1461)
Viquipèdia
El Príncep de Viana, fill de Joan II i Blanca de Navarra, era el legítim hereu de la Corona de Navarra i Aragó. Estava en tractes el seu casament amb Isabel de Castella, amb el qual s’hauria esdevingut una unitat dels regnes, de no haver estat tot desfet per la seva madrasta, Joana Enríquez, segona esposa del seu pare, el rei Joan, i mare de Ferran el Catòlic. La reina consort Joana tenia tal animadversió cap al príncep de Viana, que va enemistar-lo amb el seu pare, fent-li creure que estava conspirant contra ell.
Més endavant, durant les Corts de Lleida de 1460, el rei va fer creure al seu fill que li retornava l’amistat, i un cop allí, va ser fet presoner. El 5 de desembre de 1460 estava al castell d’Ascó i allí se li féu el judici, però els hospitalers no li van trobar cap motiu de delicte i el van declarar innocent. Aleshores, Joana Enríquez se’l va emportar a Fraga, on es trobava el 16 de desembre, i també va ser declarat innocent. D’allí va ser emportat al castell de Morella. Catalunya es revoltà i es va apoderar de Fraga, i el rei temerós, alliberà el príncep, i el 12 de maig de 1461 entrava triomfant a Barcelona, i els conselleres el coronaren Príncep Governador General de Catalunya, el Rosselló i la Cerdanya. 
Envejosa, Joana Enríquez es va confabular amb el metge del príncep i el va emmetzinar. Va morir el 23 de setembre i va ser enterrat a Poblet.
Això va fer esclatar la guerra. Flix, la Palma d’Ebre, Miravet, Ascó, Horta i altres comandes hospitaleres es posaren contra Joan II i a favor dels diferents reis elegits per Catalunya, tots ells de poca durada: Enric IV de Castella, Pere de Portugal, Reiner d’Anjou i de Provença...
El 1462 els hospitalers de Miravet i d’Ascó, atemorits, es posaren al costat de Joan II mentre la gent dels pobles continuava fidel a la memòria del Príncep de Viana.
Durant la guerra civil que es vivia a Catalunya, les forces de l’arquebisbe de Saragossa, joanistes, s’apoderaren d’Ascó, el 1466.

Font:
Història d’Ascó. Crònica il·lustrada