dimecres, 3 de desembre del 2014

Personatges II: Reina Sança de Castella

REINA SANÇA DE CASTELLA (1154-1208)
Viquipèdia
Sança de Castella va esdevenir reina d’Aragó i comtessa de Barcelona arran del casament amb el rei Alfons I el Cast (1174). La nova reina, com a dret d’esponsacili, va rebre el castell d’Ascó. Els templers, que ja senyorejaven bona part d’aquesta contrada, estaven interessats en aconseguir la possessió de la vila com a punt estratègic de control de l’Ebre. Aquesta es va fer de manera progressiva; així, el 1167 el rei Alfons I manllevava 1.200 morabatins als frares templers i aportava com a garantia, entre d’altres, la meitat de les rendes reials a Ascó. Per saldar deutes posteriors i encara de major quantia, el rei Alfons I es veié obligat a empenyorar el castell d’Ascó i les seves terres. Però no serà fins el 1182 que per saldar els deutes, s’atorga als templers el castell i la vila d’Ascó, però per dur a terme la donació, va caldre el consentiment i la signatura de la reina Sança, ja que a ella pertanyien des del seu casament.
A partir d’aquest moment es pot començar a parlar de la comanda templera d’Ascó que estava formada pels termes d’Ascó, Vinebre, la Torre de l’Espanyol, Riba-roja, Berrús, Vilalba i la Fatarella.
L’any 1210 el domini de l’orde sobre Ascó va ser reforçat amb la confirmació definitiva per part del rei Pere el Catòlic de la concessió que havien fet els seus pares, els reis Alfons i Sança, el 1182.

Font:
Història d’Ascó. Crònica il·lustrada