dimecres, 26 de desembre del 2018

Ignasi Biarnés, l'artista dels diorames

La capacitat creativa d’Ignasi Biarnés elaborant diorames no és cap sorpresa per la gent d’Ascó. Ignasi és capaç de reproduir escenaris a escala dels episodis bíblics que van envoltar el naixement de Jesús amb tota cura de detalls que dona un aire molt real a l’indret treballat.
Com s’ha dit en altres ocasions, Ignasi segueix l’estela iniciada en el seu moment per dos altres artistes d’Ascó, el pintor Domingo Margalef, i el polifacètic Carmel Biarnés, que tant a l’església com a les seves cases recreaven uns pessebres espectaculars. L’amic Ignasi compta sovint amb la col·laboració del seu fill Tomàs, amb la qual cosa, possiblement la tradició pessebrista d’Ascó pot tenir continuïtat.
D’uns anys ençà, Ignasi Biarnés, com a membre de l’Associació Pessebrista de Tarragona, participa en les exposicions de diorames que l’entitat organitza a la ciutat. Aquest Nadal de 2018 l’Associació compleix 90 anys i en motiu d’aquesta efemèride, Ignasi ha elaborat els tres Reis d’Orient a mida natural. Melcior, Gaspar i Baltasar presidiran l’entrada i sens dubte no deixaran ningú indiferent, com es pot veure a les imatges que acompanyen l’article. A més dels Reis, com cada any, Ignasi participarà amb un diorama a l’exposició col·lectiva dels pessebristes de Tarragona.
La passió d’Ignasi envers el pessebrisme es palpa en tot moment mentre continua immers en el seu treball artesanal en el que ha esdevingut el seu taller enmig d’un ambient acollidor i amb fil musical per l’ocasió. Amb aquest entusiasme et transmet la idea per al Nadal de 2019: fer una exposició a Ascó  que reculli tots els diorames que ha realitzat en els anys que porta col·laborant en l’Associació Pessebrista de Tarragona. A més, la petita aportació econòmica per visitar la mostra aniria destinada a la lluita contra el càncer. Segur que sí té aquesta idea, se’n sortirà. Així podrem contemplar diorames com Els reis seguint l'estel (2005), El somni de Sant Josep (2006) o Buscant posada (2007) i els més recents com Reus davant Herodes (2016) o Descans camí d'Egipte (2017).
Els diorames que elabora Ignasi no ens resulten estranys en tant que sovint alguns dels escenaris que utilitza ens són ben conegut –Cal Cavaller o el carrer dels Sequerets- i perquè ens recorda el nostre passat agrícola i ramader en qualsevol dels detalls de les figures utilitzades i de l’entorn representat.
JOSEP MARIA RADUÀ i SERRA

Article publicat a la revista Malpàs, núm. 100 (desembre de 2018)