dilluns, 18 de maig del 2020

Ascó en la fase 1 del desconfinament

Des de dilluns, quan la regió sanitària de l’Ebre va entrar a la fase 1 de desconfinament amb una flexibilització de les restriccions que durant dos mesos han regit el dia a dia de la gent, s’ha recuperat certa vida social al poble. Això ha obligat que en les reunions diàries del Centre d’Emergències Municipal (CECOPAL) s’hagi fet un seguiment de la prestació dels serveis bàsics de la població, però parant especial atenció al compliment de les recomanacions sanitàries, ja que malgrat aquest nou període, encara s’està en fase d’emergència per pandèmia, i continua declarat l’estat d’alarma.

Una de les bones notícies de la setmana és que des de Salut a les Terres de l’Ebre no s’ha informat en els últims dies de cap cas positiu de coronavirus a Ascó, essent fins ara 8 els casos diagnosticats: dues persones amb símptomes i sis asimptomàtiques.

La fase 1 ha permès gaudir de més activitats socials i comercials, ja que els comerços ubicats en establiments menors de 400 m² han pogut atendre el públic i sense necessitat de cita prèvia. També els bars han pogut obrir les seves terrasses amb una ocupació màxima del 50% i una distància de dos metres entre taules. Per poder complir aquests requisits, des de l’ajuntament s’ha adaptat les terrasses dels bars a aquestes circumstàncies, al mateix temps, que s’ha proporcionat un espai segur de circulació dels vianants.

Aquesta entrada a la fase 1 ha permès activar de nou alguns serveis com és el taxi municipal, i tal com recomanen les autoritats sanitàries, cal seguir les indicacions com són portar mascareta i guants. El cementiri municipal també s’ha reobert al públic, tal com es venia fent, en dissabtes i diumenges, i iniciant l’horari d’estiu (de 9 del matí a 9 del vespre).

Les activitats de culte s’han pogut reemprendre, així el dissabte 16 i el diumenge 17 han estat els primers dies en què la parròquia de Sant Joan Baptista ha oficiat les misses amb fidels després de dos mesos, tenint en compte que l’aforament no pot superar el terç de l’església, i el mossèn ha demanat assistir-hi amb mascareta, i arribant amb prou antelació per ocupar el lloc i netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic.

Aquesta setmana s’ha iniciat el període de preinscripció als centres educatius. En el cas de l’Escola Sant Miquel des del dimecres 13 de maig per via telemàtica, tot i que els dies 19 i 20, de 10 a 12 hores, es podrà fer les sol·licituds presencials amb cita prèvia. En el cas de la Llar d’Infants Vailets el procés de preinscripció telemàtic serà del 18 al 22 de maig, i de forma excepcional, també es podrà fer presencialment, i amb cita prèvia. Ateses les circumstàncies, es recomana fer el tràmits telemàticament.

Aquesta setmana hi ha hagut avenços en el desplegament de la fibra òptica al poble, ja que ha quedat finalitzada tota l’estructura física i s’ha pogut testar, i ara només falta acabar d’enllestir les gestions que permetin que les operadores puguin venir a donar servei de telefonia i internet per fibra òptica a Ascó.


Ara per ara l’ajuntament està treballant per preparar la reobertura, entre d’altres serveis, de la biblioteca municipal i de les oficines de l’ajuntament.