dilluns, 25 de maig del 2020

Ascó a les portes de la fase 2 del desconfinament

El proper dilluns la regió sanitària de l’Ebre entrarà a la fase 2 de desconfinament que permetrà, novament, que es continuïn flexibilitzant les restriccions imposades, i per tant, enfilant el camí de la tornada a la normalitat. Aquesta circumstància ha afavorit el debat en el sí del Centre d’Emergències Municipal (CECOPAL) per anar preparant l’escenari que es presenta: permís per trobar-se grups socials fins a 15 persones, augment d’aforament de vetlles, enterraments, llocs de culte, comerç, hostaleria i restauració, entre d’altres.
La propera setmana, coincidint amb el total reincorporament dels treballadors municipals, dos nous equipaments oferiran servei presencial: l’Ajuntament i la Biblioteca.
En el cas de l’Ajuntament, caldrà demanar cita prèvia, tot especificant a quin departament volen adreçar-se. Tot i això, es recomana continuar realitzant de forma telemàtica o via telèfon aquelles gestions que ho permetin.
En el cas de la Biblioteca Municipal, es realitzarà atenció al públic en el seu horari habitual, però de moment per realitzar devolució i préstec de documents, i sol·licitar informació bibliotecària i bibliogràfica. De moment encara no es podrà fer lectura en sala, préstec interbibliotecari i utilitzar els ordinadors destinats a ús públic.
A més, el 25 de maig s’obre el termini per fer les sol·licituds de diverses subvencions, entre les quals la del foment del comerç, amb la voluntat que sigui una injecció de diners per fer front a l’afectació econòmica de la pandèmia i reactivar el teixit comercial i de serveis del poble, mentre finalitzen els tràmits d’aprovació dels ajuts per fer front a la crisi actual. Però també es podran demanar altres ajudes com la del servei d’atenció domiciliària (SAD); de naixement o adopció; del conreu d’explotacions agràries; de creació d’ocupació mitjançant la contractació de persones indefinides a l’atur; així com la subvenció d’activitats comercials, industrials, professionals i d’autoocupació. Per foment al comerç hi ha un pressupost previst de 620.000 €, 100.000 € per l’explotació agrícola del terme, i 100.000 € més per la creació de llocs de treball. Més endavant s’aprovaran les subvencions corresponents a l’exercici 2020 per estudis, implantació empresarial, obres i habitatge.
Aquesta setmana també s’ha fet arribar a tots els xiquets i xiquetes d’Ascó fins a 12 anys un conte que porta per títol Ja puc sortir de casa! que dona bons consells per facilitar el desconfinament a partir de dos personatges, els germans Martina i Marc. Amb aquest obsequi s’ha volgut agrair als més petits del poble (i també a les seves famílies) per la seva actitud durant el desconfinament, per la paciència que han tingut, pel respecte cap als sanitaris i altres serveis essencials, i per l’empatia per les persones que ho passen malament.