dilluns, 4 de maig del 2020

Ascó, set setmanes després de l'inici del confinament

Un mes i mig després de la declaració de l’estat d’alarma, l’Ajuntament d’Ascó ha continuat amb l’activitat extraordinària que ha suposat la crisi sanitària de COVID-19. D’aquesta manera el  Centre d’Emergències Municipal (CECOPAL) ha estat fent el corresponent seguiment als serveis essencials i imprescindibles pel funcionament del municipi i vetllant perquè tots aquells serveis que s’estiguin oferint, ho sigui de la forma més segura possible.

Una de les novetats de la setmana, sens dubte, va ser la possibilitat dels infants fins a 14 anys de sortir de casa després de sis setmanes de confinament total per la seva franja d’edat. És per això, que es va portar a terme la senyalització dels parcs i espais de jocs del poble, recordant la prohibició del seu ús com una mesura de protecció sanitària. A més, a partir d’aquest dissabte s’ha permès la possibilitat de fer activitat física a l’exterior i passejos. En ser una població inferior als 5.000 habitants, no hi ha restricció de franges horàries per joves i adults, a diferència dels menors de 14 anys, que han de sortir entre les 12 i les 19 hores. Malgrat haver començat el desescalament del confinament, cal seguir en tot moment les indicacions de les autoritats sanitàries i de seguretat, i per tant, no abaixar la guàrdia. És per això que cal prendre totes les mesures de precaució aconsellades. I és que aquesta mateixa setmana, el Departament de Salut ha comunicat que s’han detectat a Ascó nous casos positius de coronavirus de persones que no havien presentat símptomes de la malaltia.

Els nous casos detectats són fruit de les proves diagnòstiques que s’han realitzat, d’una banda, a gairebé 800 treballadors i treballadores de la central nuclear d’Ascó, com d’altra banda, per l’estudi de seroprevalència del coronavirus que ha impulsat el Ministerio de Sanidad i que duu a terme el Servei Català de Salut. Aquest estudi ha seleccionat diferents municipis de tot l’estat fins arribar a les 60.000 persones testades. Entre les poblacions escollides, n’hi ha 18 de les comarques de Tarragona, entre les quals Ascó. Dotze famílies del poble han estat contactades per participar en l‘estudi que durarà vuit setmanes, i en tres onades, hauran de passar les proves que consisteixen en un test ràpid d'immunocromatografia, per detectar els anticossos. Després, es farà un anàlisi de sang complet per analitzar la quantitat de resposta immunològica que s'ha generat.

A nivell laboral, aquesta setmana s’ha iniciat la recàrrega de combustible a la central nuclear Ascó I, que suposa que a la plantilla habitual de la planta s’hi sumen centenars d’operaris per dur a terme les tasques previstes. En aquest sentit, cal vetllar per la intensificació de les mesures de prevenció que ha impulsat la pròpia empresa, però que encara prenen més importància en un territori que no ha patit greument els estralls del coronavirus i quan es comencen a relaxar algunes mesures del confinament.

El dia després continua sent una preocupació pel govern d’Ascó i és per això que des de l’àrea de promoció econòmica s’ha elaborat una enquesta al teixit empresarial local, els principals afectats d’aquesta aturada econòmica, per tal de conèixer l’impacte que ha tingut en els seus negocis així com detectar les necessitats derivades del COVID-19. D’aquesta manera es vol disposar de les dades que permetin endegar les millors accions, serveis i mesures per pal·liar els efectes de la crisi i fomentar la reactivació econòmica.

Encara lluny de la dinàmica habitual del dia a dia a l’Ajuntament, però es continua treballant per tirar endavant projectes necessaris per al desenvolupament del poble com és l’arribada de la fibra òptica. Aquesta setmana s’han instal·lat la capçalera i l’equipament necessaris per la connexió amb la troncal de fibra òptica. Un compromís del govern per garantir la connectivitat d’alta velocitat a Ascó, impulsant la dinamització econòmica d’Ascó i oferint un servei just i equitatiu per tothom. En un altre ordre de coses, han començat els treballs de recuperació de la pista del Poliesportiu per poder-la posar de nou a l’abast com un espai d’esbarjo després d’anys en desús i fent realitat així una demanda de diferents sectors de la població.

Aquesta setmana des de l’Ajuntament s’ha impulsat un concert des de casa que el cantautor ebrenc Joan Rovira ha dedicat a Ascó mitjançant el seu compte d’Instagram i que també ha estat emès per Vídeo Ascó TV. Mesures que volen recolzar el sector cultural, promocionar el poble a les xarxes socials i oferir moments d’oci als veïns.