dijous, 1 d’agost del 2013

Embarcats

Embarcats és el títol de la novel·la que va ser guardonada amb el XXIII Premi Literari Vila d'Ascó l'any 2011. N'és autor Joan Rebagliato Nadal, de Calella. I és precisament aquesta població del Maresme on es desenvolupa aquesta obra coral, en què a l'igual que en un poble, tots els personatges tenen moltes coses a aportar mentre es va trenant una novel·la amb tocs costumistes o d'altres ben surrealistes que poden ratllar l'absurd. Tot i la presència fins i tot de fantasmes, aquests no fan por, més aviat et poden causar algun moment d'hilaritat. 

De la novel·la
"Embarcats arrenca amb quatre persones a sobre de l'Enriqueta barca en una tempesata, amb el risc per a tots cinc -barca inclosa- de deixar-hi la pell. Alhora, l'Enriqueta que va donar nom a la barca se sent sola, el seu ex triomfa amb el piano al Palau de la Música, la parella del pianista prepara centres de núvia i el carnisser es talla pensant en la Mercè, que és dalt de la barca. I cada dissabte els fantasmes estenen els sudaris i parlen d'immortalitat.
Perquè tots som, en la vida i en la mort, passatgers solitaris que busquem companyia a coberta de la mateixa nau".

De l'autor
En la línia difusa entre vida i literatura, Joan Rebagliato Nadal ha escrit sempre -però ha publicat poc: Camins en el temps (IV Premi de Relats Breus Joan Castelló, 2004), El parany (menció en el III Premi Mossèn Romà Comamala, 2005) i Amb la pell estripada (III Premi de Novel·la JoEscric, 2006).
Professional de la llengua, la seva altra passió, ha estat lingüista a Catalunya Ràdio, lexicògraf a l'IEC i terminòleg al TERMCAT, on ha redactat La definició terminològica i El diccionari terminològic.