dissabte, 31 d’agost del 2013

Homes d'honor


Xavier Bosch, amb Homes d'honor, torna amb el personatge Dani Santana, que ja protagonitza la seva anterior obra, Se sabrà tot. El protagonista, periodista de professió, abans dirigint el diari Crònica, ara com a presentador del programa d'investigació i entrevistes Punt de vista al canal TV10. 
Una trama que avança a un ritme trepidant i en què les veritats incòmodes poden causar força maldecaps i problemes. A través de les memòries d'un senyor ja desaparegut es destapa que el pare de l'alcalde de Barcelona, tingut per heroi nacional, va ser qui va trair el president Companys a l'exili. Un dels operaris que treballaven al Liceu el matí de l'incendi de l'any 1994 es troba al periodista i li diu que la versió oficial del que va passar no és precisament correcta, però que es va voler tapar. Temes que sense deixar indiferent, fan contenir la respiració quan Dani Santana entrevista a Tuzza Talese, l'autora d'un llibre (Homes d'honor) en què destapa les interioritats de la Cosa Nostra després d'haver estat casada amb un mafiós i haver-lo delatat. A causa d'això, la seva vida corre perill constantment. Sense passar per alt la relació especial que s'estableix entre l'autora italiana i el periodista.
Aquestes tres històries es van entrellaçant sense arribar a ser un trencaclosques difícil, jugant amb el factor de la intriga, i amb capítols no massa extensos, que li dóna major ritme.
Un bon llibre de Xavier Bosch, amb un estil àgil, fresc i lleuger, amb exposa cruament les relacions que s'estableixen entre el poder, la política, la comunicació, la corrupció... Potser la seva experiència periodística ha permès retratar aquest món amb encert.