dijous, 29 d’agost de 2013

Es lliura el 31è Premi de Narrativa Ribera d'Ebre

Comença la festa major de Vinebre, i com cada mes d'agost, el dia de la vespra, és la data escollida per dedicar-lo a les lletres amb el lliurament del Premi de Narrativa Ribera d'Ebre. Un guardó literari, pioner a la nostra comarca, que assoleix ja la més que remarcable xifra de 31 edicions, havent-se consolidat com un dels principals premis de les comarques meridionals del país.
L'obra guanyadora de l'edició de 2013 ha estat Pluja sobre terra molla de Maria Carme Poblet.
Enguany, i molt adient en el procés que ha endegat una part important de la societat catalana, la convidada ha estat la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.
Aquí teniu un extracte de la informació facilitada per Cossetània Edicions al seu lloc web:

Maria Carme Poblet Casanovas ha guanyat el 31è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb el treball Pluja sobre terra molla, que editarà Cossetània. En l'obra, una àvia explica la seva experiència durant la guerra en una carta a la seva néta, servint-li de suport per retrobar una estabilitat emocional que ha tingut vetada des de la infantesa. Durant l’acte de lliurament del Premi, presidit per la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, el 28 d’agost a Vinebre, també es va presentar l’obra guanyadora en l’anterior edició, El metge i un gos d'atura, d'Inès Vidal.
Maria Carme Poblet, va néixer a a l'Espluga de Francolí  el 1953 i viu a Blanes. Administrativa de professió i afeccionada a prendre notes d'allò que succeeix en el seu entorn, ha presentat a aquest certamen literari la seva primera novel·la. Al treball hi ha plasmats alguns fets sobre els quals es va informar i la van impactar des de ben jove, com l'Olimpíada popular de Barcelona del 1936, amb una clara voluntat antifeixista i de denúncia dels jocs olímpics a l'alemanya nazi, o els hospitals militars on els soldats eren cuidats per joves infermeres voluntàries. L'autora en aquest moment ja prepara el seu segon treball, ambientat entre el 1917 i el 1971 i amb una forta base històrica centrada en les guerres d'aquest període.
Pluja sobre terra molla és una novel·la sobre la connexió entre dues generacions, les d'una àvia i una néta que no han tingut la vida fàcil a causa de la guerra i d'altres fets, com la pèrdua de persones estimades, el desengany amorós i la malaltia. La sensibilitat artística de la protagonista es veurà beneficiada pel seu retorn a l'Espluga de Francolí, on hi té vincles familiars i hi retrobarà l'amor i començarà a espantar els fantasmes del passat que reapareixen en qualsevol moment. El llast de la guerra civil, a través del record de les experiències més doloroses de persones properes, és ben palpable en aquesta obra.