Aquest és el títol que hem escollit amb Biel Pubill per encapçalar el monogràfic del programa de la festa major d'aquest any. Una petita publicació que acompanya el programa de festa i que proposa la reflexió, l’anàlisi o la coneixença d’algun aspecte rellevant d’Ascó, un espai que permet fer una aproximació històrica, etnogràfica, cultural, festiva... a aquest relat que compartim tots plegats i que explica l’esdevenir col·lectiu.
En aquesta ocasió, aquest espai es fa ressò de dos esdeveniments de l’actualitat recent que ens serveixen per fer una mirada enrere: la presentació de la Colla Gegantera d’Ascó i la celebració dels 25 anys dels Premis Vila d’Ascó.
Els apartats d'aquest treball són:
- El despertar dels gegants: Fa pocs mesos que va néixer la Colla Gegantera d’Ascó. Aquesta nova entitat apareixia amb la voluntat de dinamitzar aquesta tradició del folklore català al nostre poble a partir dels Gegants d’Ascó: Lo Falcó, que representa un cavaller de l'orde del Temple del segle XIII, i Na Sança, reina d'Aragó i comtessa de Barcelona, casada amb el rei Alfons I, que cedí a l'orde del Temple el castell d’Ascó i totes les seves terres -.
Aquells gegants, des de la seva presentació i bateig a la Festa Major de 1995, han dormit la son dels justos a diferents estances municipals. Lo Falcó i na Sança han esdevingut uns autèntics Gegants de museu precisament per la seva constitució. En tots aquests anys ha estat difícil el seu trasllat i carregosa la seva manipulació per poder ser presents d’una forma habitual en actes locals com també en certàmens i trobades en diferents viles i ciutats.
Amb l’impuls d’aquesta nova entitat, sorgia la necessitat de disposar d’uns Gegants que permetessin el seu lluïment festiu i l’intercanvi amb d’altres colles. El dissabte 23 de març de 2013 el Pla de l’Església era l’escenari de la presentació de la rèplica de Falcó i Sança, que iniciaven així la seva singladura, esperem que més reeixida que la dels seus predecessors originaris.
- Ascó, vint-i-cinc anys de cultura en lletres majúscules: Des dels anys vuitanta del segle passat i fins ara el poble d’Ascó s’ha anat dotant d’un ampli ventall de guardons culturals que van des de la literatura a la fotografia passant per la pintura o el periodisme. Ha estat una forma de donar projecció a la cultura des d’un poble petit però que ha disposat de recursos econòmics i humans per convertir el fet cultural en una de les seves cartes de presentació a l’exterior. Tot va començar amb els premis de narrativa i fotografia, als quals s’hi van afegir un certamen de Poesia que pren el nom de Joan Perucho (2006), el Premi de Pintura Sant Antoni (2008) i el Premi de Periodisme Carmel Biarnés (2009).
Atès que els primers premis han assolit la xifra de 25 edicions, us proposem un repàs a la trajectòria d’aquests guardons –però cenyint-nos als de caire literari-, a partir de la relació de les obres que han resultat guanyadores i que han consolidat aquests Premis Vila d’Ascó com un referent del nostre territori.
1 comentari:
A n'axiò de la cultura, també hi poseu los toros ?
Publica un comentari a l'entrada