divendres, 24 d’abril del 2015

La Ribera d'Ebre camí del 24M

Un cop desvetllades les candidatures que concorren a les municipals del maig, també és moment de fer balanç de com es presenta el panorama a la comarca de la Ribera d'Ebre. 
En total són 35 les candidatures que es presenten entre els catorze municipis de la comarca. CiU i ERC tenen una presència pràcticament a tots els municipis: 13 i 12 llistes, respectivament. Mentre que la federació nacionalista únicament no disposa de candidatura a Miravet, els republicans són presents a tota la comarca excepte Vinebre i Riba-roja d'Ebre. 
A distància d'aquests partits es troba el PSC que disposa nova marca sota la denominació de Candidatura de Progrés, i que només ha aconseguit disposar de llista a Móra d'Ebre, Móra la Nova, Garcia i Riba-roja d'Ebre. Les dificultats dels socialistes en ser presents a la comarca es reflecteix en el fet que han deixat de presentar candidatura en poblacions en què el 2011 van formar part dels equips de govern, potser Flix és el cas més rellevant, però s'hi sumen poblacions com Ascó, Benissanet o Ginestar.
Els independents de la FIC un cop més són presents , en aquesta ocasió a tres poblacions de la comarca: a les habituals llistes d'Ascó i La Serra d'Almos (Tivissa), s'hi suma una candidatura independent a Flix.
Com a novetat a la comarca hi ha Solidaritat Catalana per la Independència (SI) amb dos candidatures a la Ribera d'Ebre, en concret, Flix i Rasquera.
Finalment el PP únicament disposa d'una única candidatura, en aquesta ocasió al cap de comarca, Móra d'Ebre. Una presència que no deixa de ser testimonial si es té en compte que en anteriors conteses electorals havia tingut presència en ajuntaments com Ascó, Flix, Riba-roja d'Ebre o Móra la Nova.
A grans trets, es pot parlar de continuïtat entre els alcaldes i alcadesses de la Ribera, ja que dels catorze màxims representants municipals, dotze ho han estat en el mandat de 2011-2015. Únicament els alcaldes d'Ascó, Rafael Vidal, i de Ginestar, Josep Maria Domènech., no opten a la reelecció.
Finalment, esmentar que dels catorze municipis, en dos ja se sap qui assolirà de nou el govern municipal. Es tracta de Vinebre i Miravet, amb Gemma Carim (CiU) i Toni Borrell (ERC) al capdavant, ja que les seves candidatures concorren en solitari en aquestes eleccions, i en tots dos casos, la força política actualment al govern revalidarà la confiança.