Cartell d'Antoni Tàpies (1976) |
Enguany es commemora els 40 anys de la Marxa de la Llibertat que es va iniciar el 3-4 de juliol de 1976 sota el lema 'Poble català, posa't a caminar' i durant 72 dies. Van partir cinc columnes des de diferents indrets del país seguint el seu recorregut i havien de confluir a Poblet, després de recórrer en total 3.500 km i passar per 300 poblacions, però al final, no es va poder passar per tots els llocs previstos, per la repressió policial que tenia per objectiu evitar l'èxit de la Marxa.
En el cas de la Ribera d'Ebre, estava inclosa en la quarta columna que portava per nom Rafael Casanova, i només va passar per Ascó tot i que estava previst passar també per Móra d'Ebre, Móra la Nova i Miravet.
Aquell 1976 la Ribera bullia per l'impacte de la instal·lació de les nuclears, així que l'acte de la Marxa a Ascó va tenir també un rerefons clarament antinuclear.
El diari AVUI se'n fa ressò en la seva edició del dissabte 7 d'agost de 1976.
Via crucis en record dels morts d'Hiroshima
Va fer-se a Ascó el Via crucis en record dels morts d'Hiroshima i Nagasaki. Es féu dintre de l'església a causa de la prohibició extraoficial per part del governador i del bisbe de fer-ho a fora al carrer. Hi van acudir unes cent-cinquanta persones, representants de la majoria dels pobles de les comarques de Terra Alta, Ribera d'Ebre i Priorat.
Les catorze estacions del Via crucis van ser llegides per catorze representants dels diversos pobles.L'acte va anar aeompanyat d'algunes pressions de la guàrdia civil sobre alguns participants. Hi havia també representants de la Marxa de la Llibertat, així com representants de Cubelles. L'acte acabà amb un llançament de corones de flors al riu.
Els temes que tractaren les lectures de les estacions versaren sobre la Marxa de la Llibertat, la necessitat de les llibertats democràtiques i el perill de contaminació atòmica de la comarca, com a conseqüència de la instal·lació de les centrals.
JOSEP CASADÓ
AVUI, 7 d'agost de 1976
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada