'El nazi de Siurana' és un llibre més que interessant del periodista prioratí Toni Orensanz. Un treball a mig camí entre la crònica periodística i la investigació històrica, revela la veritable identitat del belga Jan Buyse, que als anys cinquanta del segle passat es va traslladar a Catalunya amb la seva esposa, Anita Salden, i més endavant es va construir un immens xalet a Siurana. Què tenia de particular aquest matrimoni? Doncs que el xalet que es van fer construir a Siurana ja era conegut entre la gent com "el xalet del nazi" o "el xalet del belga".
Va ser una trobada casual de l'autor amb la dona de Buyse a Cornudella -estava acompanyant a una amiga mestra que volia parlar amb Anita Salden sobre muntanyisme. Quan va saber que era la dona del belga que s'havia "amagat" a Siurana, i de la manera com ella parlava del passat, va fer que se li despertés el cuc detectivesc per saber què hi havia de cert sobre allò que s'explicava de Jan Buyse i què hi havia de cert ser sobre la trajectòria que s'havia anat muntant aquest matrimoni per amagar el seu passat nazi.
És així com Orensanz va estirant el fil i ens descobreix una vida que podria ser pel·lícula (guerra, presó, fugues, mentides...) però que el que fa és posar llum sobre el nazisme, un dels episodis més horrorosos de la història de la humanitat, i de quina manera, aquelles persones que en van estar totalment vinculades, van refer la vida amagant aquest passat, algunes d'elles lluny dels seus llocs d'origen, però probablement comptant amb la protecció de les autoritats.
Del llibre en destaco evidentment la pròpia història d'aquest muntanyenc belga i de la seva dona, però també, la manera amena com l'autor ens explica el desenvolupament de la investigació: les converses amb gent a qui l'havia tractat al poble, a la feina, o al món de l'alpinisme; o la consulta d'arxius o de premsa de l'època...
De ben segur que la lectura del llibre et convida a la reflexió sobre com és possible refer la vida després de participar de l'horror nazi, sobre la veritat, sobre la necessitat de saber per avançar o sobre com s'ha de gestionar la memòria històrica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada