dimarts, 18 de juliol del 2017

Breve historia de Isabel la Católica, de Sandra Ferrer

L'amiga i periodista Sandra Ferrer continua amb la seva voluntat divulgadora de difondre les biografies de dones al llarg de la història mitjançant el seu lloc web Mujeres en la historia, les seves col·laboracions a la revista Clio i en la publicació de llibres, com aquest que ressenyo: Breve historia de Isabel la Católica.
En poc més de 300 pàgines fa una recorregut vital d'un personatge que ha marcat en certa manera l'esdevenir de la península ibèrica. 
Ens acosta a la biografia del personatge però sense perdre de vista el context social i històric, cosa que ajuda a comprendre encara millor les vicissituds viscudes en aquella època. Per tant ens presenta la Isabel reina de Castella, però també la reina religiosa, la reina política, la reina renaixentista, per tant, la figura pública d'Isabel I de Castella. Però a la vegada no es perd de vista Isabel com a filla, germana, mare i esposa.
Hi ha episodis cabdals com la conquesta de Granada, l'expulsió dels jueus o el descobriment d'Amèrica que expliquen també la projecció posterior que ha tingut el seu regnat.
També és d'interès un capítol en els darrers compassos del llibre quan confronta les dues cares de la reina catòlica, tant la llegenda negra que ha arribat als nostres dies, com també la versió més endolcida i apologètica del seu regnat.
Es completa el llibre amb un arbre genealògic, una cronologia biogràfica i un itinerari per la ruta isabelina pels espais de la reina catòlica (Madrigal de Altas Torres, Arévalo, Segovia, Medina del Campo, Tordesillas, Valladolid, Toledo, Salamanca i Granada)
L'autora destaca que el regnat d'Isabel la Catòlica va posar les bases de l'Estat modern. És evident que es tracta d'una biografia complexa, però Sandra Ferrer aconsegueix anar-la trenant amb informació abundant però clarificadora.