dijous, 6 de juliol del 2017

Costa-Gavras, Premi Internacional Catalunya

Aquest 5 de juliol s'ha fet públic el nom del guardonat en el XXIX Premi Internacional Catalunya, es tracta del cineasta grec Konstantinos Costa-Gavras
Aquest guardó es concedeix anualment, des de 1989, a persones que amb la seva feina contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
Atorgant-li aquest guardó, es vol destacar "la qualitat de la seva extensa i intensa filmografia, així com per la seva mirada crítica sobre el món i el seu compromís social". A més, s'ha qualificat el cineasta com "una persona compromesa amb el seu temps, que no deixa indiferent a ningú, en tant que testimoni de les principals convulsions històriques del segle XX, denunciant dictadures de diferent signe ideològic, especialment les trames que van portar a l’extermini jueu, i enfrontant-se als problemes del segle XXI, com l’atur, la immigració o el capitalisme”.
El President Puigdemont ha afirmat que les pel·lícules de Costa-Gavras “transcendeixen la conjuntura històrica del seu argument i s’han convertit així en símbols universals contra la intolerància, la repressió i la falta de llibertats”.

El guardó el lliurarà el President de la Generalitat el 17 de juliol.


Dades biogràfiques
COSTA-GAVRAS
Konstantinos Costa-Gavras va néixer el 1933 a Grècia. Reconegut com un dels millors cineastes contemporanis, ha rebut nombrosos premis com l’Òscar de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques nord-americana per al millor guió adaptat; un premi BAFTA; l’ÓS del festival de Berlín, la Palma d’Or i el premi al millor director del Festival de Cannes; un Premi Cèsar com a guionista i l’Orde deles Arts i les Lletres espanyoles.
Costa-Gavras ha contribuït també a la preservació del patrimoni fílmic des de l’Acadèmia del cinema francès, institució que ha presidit en dues ocasions.

(Nota de premsa Generalitat de Catalunya)