dilluns, 15 d’octubre del 2007

El Llibre, el Cel i la Terra

Aquest és el títol del discurs que va pronunciar ahir Baltasar Porcel en la clausura de la presència catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt i que començava dient: “He estat una setmana feliç entre vosaltres, gent del llibre sempre creador; creador quan s’escriu i creador quan es llegeix. I ho he fet perquè sóc novel·lista i formo part de la literatura catalana (…)”
De la mateixa manera que vaig considerar oportú fer-me ressò del brillant discurs de Quim Monzó en la inauguració de la Fira, faig el mateix amb les paraules de cloenda de Porcel.
L’acte ha donat el testimoni a la literatura turca com a convidada de la Fira del 2008, i utilitzant el vincle del Mare Nostrum que existeix entre Catalunya i Turquia, Porcel ha fet un cant a aquesta regió mediterrània tan diversa i rica en pobles i idiomes però a la vegada amb tants punts de contacte.
Per cert, em quedo amb una cita que ha incorporat en Porcel, i que diu, “La llengua és la casa de l’ànima”, precisament d’un pensador alemany, Martin Heidegger.
No creieu que per exemple tant Monzó com Porcel serien bons candidats a rebre el Nobel de Literatura? Tan de bo Frankfurt ens hagi permès posar la literatura del país al lloc que li correspon i que algun dia, no gaire llunyà, un escriptor o una escriptora en llengua catalana puguin rebre el Nobel. Mèrits no els en faltaran.
En aquest enllaç es pot llegir el discurs de Porcel: http://www.llull.cat/llull/estaticos/arxius/porcel.pdf