dimecres, 30 d’abril del 2014

Nova Gent 70

Coincidint amb Sant Jordi, apareix la segona revista que la nostra escola edita aquest curs, amb un monogràfic dels treballs guardonats amb els premis de prosa i poesia, i del concurs de dibuix. En aquesta ocasió, amb especial esment al Petit Príncep, temàtica a la qual hem dedicat el nostre "Mes Cultural".

***
Us adjunto l'editorial:
Fidels a la cita de Sant Jordi, teniu a les mans un nou exemplar de la revista Nova Gent. Amb aquest número us posem a l’abast una mostra dels treballs dels concursos literaris que d’una manera o altra sempre tenen relació amb la temàtica a la qual hem dedicat el Mes Cultural.
Com s’ha pogut veure pels passadissos i per les classes, hem tingut una visita ben especial: El Petit Príncep. Un personatge tendre i innocent, i sobretot carregat d’aquella  saviesa que només tenen aquelles persones que no han oblidat que han estat infants. Nosaltres, pares i mestres, que compartim el dia a dia amb els infants, sabem que cada moment ens poden sorprendre amb les seves reflexions aparegudes amb aquell aire d’innocència.
Amb l’arribada del bon temps, és bonic poder enlairar la mirada i observa una nit estelada, i és que, com deia el Petit Príncep: 

“Si estimes una flor que està en una estrella,
a la nit és agradable mirar el cel. Totes les estrelles tenen flors”. 

Finalment, us desitgem bones estones de lectura amb els treballs elaborats pels nostres alumnes, en aquest mes d’esclat de primavera i d’aroma de roses.

divendres, 25 d’abril del 2014

Les xifres del català


El català, amb 10 milions de parlants, és la llengua mitjana europea amb més capacitat d’atracció, segons publica l’ONG ‘Plataforma per la Llengua’ a l’InformeCAT 2013. Això queda palès en la relació del nombre total de parlants d’aquesta llengua per cada parlant inicial de català. De fet, 5 milions de persones que parlen la llengua catalana no la tenien com a llengua materna. I, a més, el 10% dels catalans amb llengua materna castellana acaba adoptant el català com a llengua principal, d’acord amb aquest mateix informe. I una altra mostra de l’atracció del català, són les més de 150.000 persones inscrites a parla.cat. Finalment, les persones que saben escriure en català superen els 7 milions, que correspon a més de la meitat de la població resident als territoris de parla catalana.

Quant a l’ús social de la llengua catalana als mitjans de comunicació, s’ha incrementat el nombre d’usuaris de mitjans en català. En la majoria dels casos, es pot detectar una correlació entre l’augment dels mitjans de comunicació en català i el número d’usuaris d’aquests. En concret, hi ha més de 100 emissores de ràdio que emeten cada dia en català i dos milions de persones les escolten. En premsa escrita, Catalunya compta amb més de 30 diaris en paper i digitals en català, i un milió de persones en són lectores. Així com també hi ha més d’un milió de lectors de llibres en català, un 9,5% més que el 2007. El nombre de canals de televisió en català és de més d’una vintena i hi ha 3.785.000 de persones telespectadors que segueixen aquests canals. En els dos darrers anys, la televisió en català, ha guanyat més de 700.000 telespectadors.

Pel que fa a internet, el català és la vuitena llengua amb més penetració per davant del francès, l’alemany, l’italià i el castellà. Quant als blocs, és la vuitena llengua més activa als blocs i és la dinovena més usada a Twitter. A la Viquipèdia, el català és la 17a llengua en nombre d’articles en aquest web.

A Europa, el català és la setena llengua més apresa, darrera del francès, l’alemany, el castellà el rus i l’italià i la novena més parlada a la Unió Europea. També cal ressaltar que hi ha 162 universitats d’arreu del món que ensenyen català, segons dades de la Direcció General de Política Lingüística.

www.gencat.cat

dimecres, 23 d’abril del 2014

Feliç Sant Jordi!


SANT JORDI GLORIÓS
Sant Jordi té una rosa mig desclosa,
pintada de vermell i de neguit;
Catalunya és el nom d'aquesta rosa,
i Sant Jordi la porta sobre el pit.

La rosa li ha contat gràcies i penes
i ell se l'estima fins qui sap a on,
i amb ella té més sang a dins les venes
per plantar cara a tots els dracs del món.

Josep Maria de Segarra (1894-1961)


dimarts, 22 d’abril del 2014

dijous, 17 d’abril del 2014

Promocionar el patrimoni a través de jocs de tauler. L’exemple d'Ascó

Resum de la comunicació presentada en el Congrés "Els jocs en la història" (Móra la Nova-Ascó, 18 i 19 de maig de 2012).

Els jocs de tauler són un exemple de com a partir de productes senzills -si se’ns permet dir així-, és possible donar a conèixer trets històrics, culturals i patrimonials de les nostres comunitats, poblacions o territoris. 

En aquest sentit l’Associació Cultural Lo Llaüt vol presentar-vos l’experiència que en els darrers anys s’ha materialitzat a Ascó amb l’edició de tres jocs de taula com són “La corrida del ruquet”, “Xafa-la!” i recentment “Assetjats”. De tots tres se us en parlarà detingudament més endavant, i ens permetran conèixer com s’han generat aquestes iniciatives, quins objectius s’han proposat els seus impulsors, com s’ha aconseguit el recolzament d’empreses privades, com s’ha fet l’elecció d’un determinat tipus de joc de tauler, la resposta per part de la comunitat, com han aprofitat el patrimoni en el sentit més ampli –arquitectura, història, etnologia, tradició...- i en definitiva, com han acabat esdevenint uns productes que han anat més enllà de la pròpia comunitat i que han estat un element més de promoció de la nostra població.

Aquest tipus d’iniciatives, que lògicament, no són patent nostra, sinó que com es podrà comprovar al llarg de la comunicació, en trobem una bona colla d’exemples arreu del país, tots ells amb la seva singularitat ja sigui per la intencionalitat per què apareixen o per la diversa temàtica que poden abastar.


"Promocionar el patrimoni a través de jocs de tauler. L'exemple d'Ascó", de Josep M. Raduà a Els jocs en la història (pàgs. 114-125)

Jotes de Vermut

El proper diumenge dia 27 d'abril es farà el primer Jotes de vermut, a Riba-roja d'Ebre, a les 12 h, a la plaça de l'Església.


Què són les Jotes de vermut?


Són una iniciativa de la recent creada associació de jotes de la Ribera d'Ebre: Lo fardell patxetí, una associació que està formada per gent de la comarca que vol treballar pel foment d'aquest ball tant nostre i potenciar-lo.

El diumenge farem la presentació de l'associació ofical a Riba-roja dEbre aprofitant que aquest poble celebra els 20 anys de recuperació de la seva jota, 20 anys durant els quals l'han ensenyada a ballar a tot el veïnat i als xiquets i xiquetes.

Per tant, on millor fer la presentació d'aquesta entitat comarcal de la Ribera d'Ebre?

També a Riba-roja d'Ebre presentarem la rondalla de Lo fardell patxetí, una rondalla que ens acompanyarà allà on anem i ens facilitarà el ball i els tallers. 

A Riba-roja d'Ebre, doncs, tot fent un vermut, també us podreu fer socis i sòcies de l'associació i sumar-vos a aquesta iniciativa que vol sumar al màxim de gent possible.

Us hi esperem, amb ballera, xalera i ganes de sortir a la plaça!

Lo fardell patxetí

dimecres, 16 d’abril del 2014

Malpàs 82

La revista Malpàs arriba de nou a les nostres llars (número 82, març de 2014) apropant-se de nou a l'actualitat social i cultural d'Ascó. La portada ens mostra la torre de la gúmena de l'antic pas de barca (foto de Biel Pubill).
L'equip de redacció es posiciona amb un editorial crític davant el nou Pla Hidrològic Nacional que novament posa en perill la sostenibilitat del cabal del riu Ebre. La primera part de la revista incorpora la part més informativa amb les notícies generades per l'ajuntament i el consell comarcal, així com amb un recull de la premsa comarcal.
En tractar-se de la primera revista de l'any, coneixem els asconencs i les asconenques nascuts l'any 2013, així com la memòria d'activitats de l'Associació Cultural Lo Llaüt.
Un extens reportatge fotogràfic dels Tres Tombs, de les corrides de cavalls, matxos i rucs, dels jocs de plaça per Sant Antoni; i de la festa de Carnaval ens mostren les imatges dels esdeveniments lúdics d'aquest trimestre.
També es pot destacar la comunicació presentada per M. Lourdes Ambrós, "Un tast a la festa de Sant Antoni d'Ascó". Articles d'opinió, records fotogràfics, el racó literari  o la nova secció "Asconencs pel món" són altres seccions que complementen la revista.

dimarts, 15 d’abril del 2014

Els jocs ens la història


Fa unes setmanes es va presentar el recull de ponències i comunicacions del Congrés Internacional "Els jocs en la història" que es va celebrar a Móra la Nova i Ascó el 18 i 19 de maig de 2012. Els coordinadors de la publicació han estat Carles Barrull i Elena Espuny.
En total són 31 articles, 7 comunicacions-pòsters i 39 recerques. 
Els diferents treballs s'emmarquen en quatre àmbits d'estudi:
- els jocs en el segle XXI. Educació i noves tecnologies
- jocs, comunitat, festa, turisme i ensenyament no formal
- les dimensions patrimonials del joc. Cultura material i immaterial
- temàtica lliure

De la comarca de la Ribera d'Ebre es poden trobar els següents articles:
  • TRADIJOC. Trobada anual de jocs tradicionals dels alumnes de primer d'ESO de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, de Biel Pubill.
  • Promocionar el patrimoni a través de jocs de tauler. L'exemple d'Ascó, de Josep M. Raduà.
  • Els jocs en temps dels moriscs a Ascó, una guia per conèixer el patrimoni tot jugant, de Biel Pubill i Josep M. Raduà.
  • El món lúdic ebrenc a través de les publicacions, de Biel Pubill.
  • El joc de birles/bitlles: l'èxit d'una recuperació, de Joan Farnós.

Bases del XXXII Premi de Narrativa Ribera d'Ebre

www.vinebre.cat

Els treballs han d'estar escrits en llengua catalana. Han de ser inèdits i no han d'haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni estar compromesos en tràmit de publicació o presentats en altres premis pendents d'adjudicació.

Presentació: Els treballs es presentaran degudament enquadernats i s'ha de fer arribar 5 còpies, pels membres del jurat.

Extensió:De 75 a 150 fulls. Pàgines numerades. Els fulls estaran escrits a una sola cara a doble 
interlineat i amb lletra tipus New Roman, cos de 12 

Termini d'admissió: El 30 de maig de 2014. No podran optar al premi els treballs que no hagin tingut entrada a l’Ajuntament en aquesta data. Sí que seran admesos els que portin el segell de correus de data 30 de maig de 2014 o anterior.

Dotació: 3.000 Euros

Veredicte i atorgament: El dimecres dia 27 d’agost de 2014, al Local del Cinema.
Plaça Ajuntament, 7
Vinebre

Altres condicions: L’obra guanyadora, original o inèdita, restarà propietat de l’autor. Si en el termini d’un any, l’entitat convocant –que tindrà els drets de publicació de la primera edició- no l’ha publicada o no és en curs d’impressió, l’autor serà lliure d’editar-la tot fent-hi constar les circumstàncies del premi. Un cop publicada, haurà de lliurar-ne 25 exemplars a l’organisme convocant. L’obra serà editada per Cossetània Edicions. 
L’Ajuntament no està obligat a retornar els treballs no premiats si no han estat recollits dins del termini de 30 dies següents a la data del premi.L’acceptació del premi compromet l’autor/a a ser present en l’acte de lliurament del guardó i en el de presentació de l’obra editada. Qualsevol altra circumstància no prevista en aquestes bases serà resolta a criteri del jurat, les decisions del qual seran inapel·lables.

Tramesa: Personalment o per correu certificat
Ajuntament de Vinebre
Regidoria de Cultura
Carrer de la Torre, 22
43792-Vinebre

dilluns, 14 d’abril del 2014

Las maestras de la República

Avui es commemora el 83è aniversari de la proclamació de la República. D'aquella etapa d'obertura democràtica es destaca especialment la voluntat de fer de l'ensenyament un pilar bàsic de la societat amb l'aplicació de mètodes educatius innovadors. 
Divendres passat Ascó va acollir la projecció del documental "Las maestras de la República" -guardonada amb un Premi Goya- en què es retrata aquelles figures que van fer de la seva professió tota una declaració de principis. 
Igualtat, solidaritat i justícia. Aquests són uns principis que a dia d'avui tots compartiríem, però que en el seu moment eren una divisa que suposava una autèntica revolució. Sense oblidar com les dones mestres adoptaven un paper d'igualtat, cosa que encara estava molt lluny de ser visible en tants i tants aspectes.
Aquell aire fresc a l'escola va truncar-se amb l'esclat de la guerra civil. Colpidors els testimonis que apareixen al documental i que permeten entendre la barbàrie que és qualsevol conflicte armat.
S'havia arribat a aquest batec modernitzador de l'ensenyament perquè al primer terç de segle ja hi començaven a haver les primeres experiències educatives innovadores. A nivell català, cal fer especial esment a la tasca duta a terme per la Mancomunitat de Catalunya, fent possible que l'educació fos una autèntica estructura d'Estat, així com figures com Rosa Sensat, o institucions com l'Escola del Mar (inaugurada a la Barceloneta el 1922)
Han passat els anys, i en certa mesura, ens sentim hereus de la il·lusió dels mestres de la República. 

dimecres, 9 d’abril del 2014

Cens electoral - Europees 2014

Aquest any 2014 tenim una primera cita amb les urnes per renovar els representants que envia cada Estat al Parlament Europeu. Són unes eleccions que acostumen a ser de perfil baix, però que en aquesta ocasió, i des de Catalunya, pot haver-hi una certa mobilització justament per reivindicar el dret a decidir i enviar a Brussel·les eurodiputats compromesos amb el procés de Catalunya.
Aquesta dies es pot consultar el Cens Electoral, i comprova la correcta inscripció de cadascú per exercir el dret a vot. A la Ribera d'Ebre cens electoral suma 17.415 ciutadans distribuïts de la següent manera: 16.722 ciutadans espanyols residents a l’estat, 508 ciutadans espanyols residents a l’estranger i 185 ciutadans de la Unió Europea que resideixen a l’Estat.
Per la seva banda, el proper 25 de maig hi haurà 1.369 veïns d'Ascó que podran exercir el dret a vot: 1.339 ciutadans espanyols residents a l’estat, 20 ciutadans espanyols residents a l’estranger i 10 ciutadans de la Unió Europea que resideixen a l’Estat.

dimarts, 8 d’abril del 2014

#VolemVotar

Avui era un dia remarcat en el recorregut del procés endegat pel Parlament de Catalunya per poder votar i decidir el futur del nostre país. Avui era el dia del #VolemVotar#QueremosVotar davant d'un Congrés de Diputats contrari a una voluntat majoritària del poble català. 
Els representants del Parlament que defensaven la proposta de la transferència de la competència per convocar la consulta han estat brillants en les seves intervencions. Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) han estat dignes representants del batec majoritari de la societat catalana per poder votar. Quelcom tan senzill com exercir la sobirania donant la veu a la ciutadania. 
Davant la democràcia, hem rebut un cop de porta i un menyspreu fins al punt d'escoltar com alguns representants tenien la poca categoria política de rebutjar la proposta tot titllant els catalans (sobiranistes) d'opressors, intolerants i obsessionats. 
Els representants dels partits majoritaris del Congrés espanyol han actuat amb altes dosis de cinisme, quan no de mala fe. Socialistes i populars, populars i socialistes, en el tema català, tanto monta, monta tanto
Quant als partits catalans, han estat a l'alçada que requeria un debat com el d'avui. De totes maneres, hi ha interrogants sobre alguns d'ells. On era el PSC? No els hem vist defensant la consulta acordada que portaven al seu programa electoral. Estan guanyant punts per esdevenir un partit irrellevant a Catalunya. D'altra banda, mentre CiU ha passat de pantalla i s'ha situat clarament en posicions independentistes, Duran i Lleida continua pidolant un acord. Probablement avui no és la veu que millor representa l'actual CiU. 
Cal agrair els vots d'aquells diputats valencians (Compromís), aragonesos (Chunta), bascos (PNB, Amaiur, NaBai), gallecs (BNG) i canaris (Nueva Canarias) que han donat suport a la proposta catalana. 
Finalment, el president Mas ha acabat fent una valoració del transcurs del debat. Novament ha demostrat el seu compromís amb el procés i continua exercint el lideratge amb dignitat.
I és que, malgrat tot, #VolemVotar!

diumenge, 6 d’abril del 2014

Mancomunitat de Catalunya: 100 anys

Avui fa cent anys que es va constituir la Mancomunitat de Catalunya. El mateix dia, Prat de la Riba és escollit el primer president de la institució que agrupava les quatre diputacions catalanes, la primera institució de govern pròpiament catalana després del 1714.
Aquest migdia, el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat ha acollit l'acte central amb la presència de les principals autoritats del país.
Aquest vespre TV3 oferirà un documental que farà un recorregut per la història de la Mancomunitat: Somiar un país, construir un somni.

divendres, 4 d’abril del 2014

dijous, 3 d’abril del 2014

35 anys d'ajuntaments democràtics

Un 3 d'abril de 1979 tenien lloc les primeres eleccions municipals després de la dictadura franquista. Es posava les bases a la transformació del país a partir dels ajuntaments, com a administració més propera al ciutadà. Han passat 35 anys i han estat moltes les persones que han passat per les diferents corporacions aportant el seu granet de sorra en la consecució del bé comú i un servei públic de qualitat. Un dia com avui és adient recordar els 14 alcaldes que van encapçalar els seus consistoris en la represa democràtica als ajuntaments de la Ribera d'Ebre.


Ascó - Joan Carranza Balsebre (Ind)
Benissanet - Rafael Papaseit Llarch (UCD)
Flix - Pere Muñoz Hernández (Ind)
Garcia - Joan Montamat Argilaga (CiU)
Ginestar - Pere Joan Borràs Borràs (Ind)
Miravet - Josep González Falcó (Ind)
Móra d'Ebre - Francesc Garcia Grau (Ind)
Móra la Nova - Joan Manuel Sabanza March (ERC)
Palma d'Ebre (la) - Pere Sas Cubells (Ind)
Rasquera - Francesc Moreso Benaiges (Ind)
Riba-roja d'Ebre - Josep Maria Castellví Garcia (UCD)
Tivissa - Francesc Saladié Barceló (Ind)
Torre de l'Espanyol (la) - Rafael Borràs Borràs (Ind)
Vinebre - Josep Veà Jordà (Ind)


dimecres, 2 d’abril del 2014

Es presenten els Premis Vila d’Ascó 2013

             

El dissabte 4  d'abril, a les 7 de la tarda, es presentaran a la sala d'actes de l'Ajuntament d'Ascó els llibres guanyadors dels Premis literaris Vila d'Ascó 2013.
Personatges, d'Anna Oliveras XXV Premi Literari Vila d'Ascó a càrrec de Jordi Grau.
El grum i la morca d'Antoni Espí Cardona VIII Premi de Poesia Joan Perucho Vila d'Ascó a càrrec de Montserrat Costas.
Recull de Narrativa Breu per a Joves, d'Àngela Aubanell i Ivet Pubill XXIII Premi de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi - a càrrec d'Albert Guiu.

Agenda Cultural Ascó - Primavera 2014