divendres, 25 d’abril del 2014

Les xifres del català


El català, amb 10 milions de parlants, és la llengua mitjana europea amb més capacitat d’atracció, segons publica l’ONG ‘Plataforma per la Llengua’ a l’InformeCAT 2013. Això queda palès en la relació del nombre total de parlants d’aquesta llengua per cada parlant inicial de català. De fet, 5 milions de persones que parlen la llengua catalana no la tenien com a llengua materna. I, a més, el 10% dels catalans amb llengua materna castellana acaba adoptant el català com a llengua principal, d’acord amb aquest mateix informe. I una altra mostra de l’atracció del català, són les més de 150.000 persones inscrites a parla.cat. Finalment, les persones que saben escriure en català superen els 7 milions, que correspon a més de la meitat de la població resident als territoris de parla catalana.

Quant a l’ús social de la llengua catalana als mitjans de comunicació, s’ha incrementat el nombre d’usuaris de mitjans en català. En la majoria dels casos, es pot detectar una correlació entre l’augment dels mitjans de comunicació en català i el número d’usuaris d’aquests. En concret, hi ha més de 100 emissores de ràdio que emeten cada dia en català i dos milions de persones les escolten. En premsa escrita, Catalunya compta amb més de 30 diaris en paper i digitals en català, i un milió de persones en són lectores. Així com també hi ha més d’un milió de lectors de llibres en català, un 9,5% més que el 2007. El nombre de canals de televisió en català és de més d’una vintena i hi ha 3.785.000 de persones telespectadors que segueixen aquests canals. En els dos darrers anys, la televisió en català, ha guanyat més de 700.000 telespectadors.

Pel que fa a internet, el català és la vuitena llengua amb més penetració per davant del francès, l’alemany, l’italià i el castellà. Quant als blocs, és la vuitena llengua més activa als blocs i és la dinovena més usada a Twitter. A la Viquipèdia, el català és la 17a llengua en nombre d’articles en aquest web.

A Europa, el català és la setena llengua més apresa, darrera del francès, l’alemany, el castellà el rus i l’italià i la novena més parlada a la Unió Europea. També cal ressaltar que hi ha 162 universitats d’arreu del món que ensenyen català, segons dades de la Direcció General de Política Lingüística.

www.gencat.cat