dijous, 11 d’octubre del 2007

Domini lingüístic del català


Ja que aquests dies el tema ha estat la Fira del Llibre de Frankfurt, i en concret, la presència de la cultura catalana com a convidada d'honor del certamen, he trobat oportú publicar aquest mapa del domini lingüístic del català.
La llàstima és que no a tot arreu la vitalitat de la llengua és la mateixa, per no ser, ni tan sols és oficial en tot aquest espai lingüístic.
Però cal remarcar que és una llengua que és present en quatre Estats diferents (Espanya, França, Andorra i Itàlia), i això hauria de ser un bon motiu perquè els buròcrates europeus la consideressin llengua oficial a les institucions europees. Té darrere seu una trajectòria equiparable a altres llengües de la Unió, i tant és si és una llengua que parlem només uns set milions d'europeus en un àmbit lingüistic d'onze milions de persones. La quantitat no fa la cosa. Simplement es tracta de l'eina amb què ens comuniquem uns ciutadans de la Unió Europea sense voluntat de polèmica, simplement és la nostra llengua.
Desitgem que la presència a Frankfurt reactivi la presència del català al món i ja posats, que ens permeti donar a conèixer el bo i millor de les nostres lletres.