dilluns, 18 de febrer del 2008

Catalunya sota Espanya




Una lectura dels darrers dies ha estat el llibre d’assaig d’Alfons López Tena: Catalunya sota Espanya. López Tena és un notari nascut al País Valencià que forma part del Consell General del Poder Judicial (allò que en podríem anomenar la quota catalana) i que en els darrers temps ha endegat amb altres professionals el Cercle d’Estudis Sobiranistes.
En el llibre López Tena fa una anàlisi de la situació de confrontació Catalunya-Espanya des de 1714 atès que representen, segons ell, projectes nacionals amb interessos contraposats. L’autor planteja possibles escenaris o decisions que s’haurien de prendre per acabar amb aquesta situació. Els escenaris per assegurar la continuïtat de Catalunya serien, segons les seues paraules: viure amb Espanya, no sota Espanya, o de viure sense Espanya. En definitiva, optar o per l’Estat plurinacional (espanyol) o bé per un Estat independent (català). D’altra banda la nació acabaria desapareixent per assimilació.
És un estudi prou interessant, amb moltes dades, molta bibliografia i citacions d’altres estudiosos que avalen sovint les seues tesis, així com exemples d’altres nacions o Estats que han resolt millor una situació de confrontació.

Per cert, la setmana passada una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya informava que: un 19’4 % dels enquestats vol la independència, un 36,4% advoquen per l'Espanya federal i un 34’8% són partidaris de l’opció autonomista.