dimarts, 3 de juny del 2008

Actes de la 5a Fira del Llibre Ebrenc



MÓRA D'EBRE - 08.06.2008


Divendres 6 de juny · L’arrencada
19.30 h Inauguració de l’exposició “Paraules, paraules”, de l’Escola d’Arts i Oficis de Móra la Nova, a càrrec de Joan Josep Duran i Miró, alcalde de Móra d’Ebre. Aquesta exposició és fruit de molts mesos de treball inspirat en les paraules i la lletra escrita, i comptarà amb la presència de tots els alumnes i professors que hi han participat. Es podrà visitar a La Llanterna Teatre Municipal fins al 21 de juny. Lloc: vestíbul de La Llanterna Teatre Municipal.

20.00 h Inauguració del Supermercat de les Revistes Culturals Ebrenques, a càrrec de Josep Solé i Arnal, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Aquest supermercat té la intenció de donar a conèixer i posar a l’abast diverses revistes de les nostres terres que fomenten la cultura local i comarcal per tal que el públic interessat les pugui adquirir. Es podrà visitar a la Biblioteca Comarcal del 7 al 14 de juny. Lloc: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

Dissabte 7 de juny · La prèvia
10.00 h Jornada “Paisatge i formes de vida a través de la literatura. Producció literària i món local” (2a edició). Lloc: La Llanterna Teatre Municipal. Des de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració dels centres d’estudis, es vol incentivar el coneixement dels paisatges i les formes de vida a través de les múltiples veus que ens aporta la literatura. A Móra d’Ebre, ens endinsarem en el paisatge natural i humà ebrenc a través de la visió de diversos autors. (Organitzen: CCEPC, IRM, Fira del Llibre Ebrenc. Col·laboren: CERE, Ass. Cult. La Riuada i Ajuntament de Móra d’Ebre. Amb el suport de: Institució de les Lletres Catalanes.) Inscripcions: ccepc@iec.cat. Preu: 12 euros dinar).

Programa de la jornada:
10.00 h Presentació de la jornada.

10.30 h Conferència amb el títol “Les nostres contalles”, a càrrec de Francesca Aliern, escriptora.

11.30 h Pausa cafè a la terrassa de la Biblioteca. Durant la pausa es podrà visitar el Supermercat de les Revistes Culturals Ebrenques, a la Biblioteca Comarcal, i l’exposició “Paraules, paraules” de l’Escola d’Arts i Oficis de Móra la Nova, al vestíbul de La Llanterna Teatre Municipal.

12.15 h Conferència amb el títol “Al principi hi havia el paisatge. Meditació sobre el paisatge literari al caliu del riu Ebre”, a càrrec de Pere Ignasi Poy, filòleg.

13.15 h Debat.

14.00 h Dinar.

16.00 h Ruta literària per Móra d’Ebre, a càrrec de Joan Launes, Ass. Cult. La Riuada de Móra d’Ebre, amb la col·laboració dels membres de la comissió organitzadora de la Fira del Llibre Ebrenc.

18.00 h Taller “El vers cantat: patrimoni viu dins la literatura oral ebrenca”, a càrrec d’Arturo Gaya, membre del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

20.00 h Inauguració de l’exposició “El món literari de Jesús Moncada”, a càrrec de Pere Muñoz
i Hernández, batlle de Flix i senador. Aquesta exposició mostra imatges i textos de la vida i obra de l’escriptor ebrenc Jesús Moncada (Mequinensa, 1941 – Barcelona, 2005). Es podrà visitar a la Biblioteca Comarcal fins al 21 de juny. Lloc: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

22.00 h Lliçó inaugural. Enguany la comarca convidada és el Priorat i ens en parlarà l’escriptor Jesús M. Tibau, de Cornudella de Montsant, que farà una retrospectiva sobre diversos autors del Priorat, així com una visió personal del món del llibre en aquesta comarca. La presentació de l’escriptor anirà a càrrec de Pere Muñoz i Hernández, batlle de Flix i senador. Lloc: La Llanterna Teatre Municipal.

Diumenge 8 de juny · La fira
10.00 h 2n Campionat de Scrabble de les Terres de l’Ebre. Diversos participants ebrencs competiran per formar el màxim nombre de paraules en el tauler de joc. A les 14.00 h es lliuraran els premis als guanyadors i els obsequis a tots els participants. Lloc: terrassa de La Llanterna Teatre Municipal.

10.15 h Rebuda institucional a l’ajuntament al director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Xavier Vega i Castellví, per part de les autoritats i entitats de la vila. Tot seguit, acompanyada per l’Escola i Banda de Música de Ginestar, la comitiva es dirigirà a la plaça de la Cultura · recinte firal.

10.30 h Inauguració oficial de la fira a càrrec de Xavier Vega i Castellví, director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre; parlaments d’Albert Pujol, director de la Fira del Llibre Ebrenc, i Joan Josep Duran, alcalde de Móra d’Ebre. Tot seguit, visita de benvinguda a tots els estands participants per part de les autoritats.

10.30 h Inauguració de la I Trobada de Col·leccionistes de Punts de Llibre. Diversos col·leccionistes de punts de llibre de Catalunya disposaran d’estands d’exposició, intercanvi i venda de punts de llibre. Lloc: terrassa de La Llanterna Teatre Municipal.

11.15 h Primera tanda de presentacions de llibres ebrencs. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Vicent Pellicer, Guia de les Terres de l’Ebre (Cossetània Edicions); Josep Antoni Carrégalo, Mont-roig. El patrimoni immaterial (Ass. Cult. Matarranya); Marutxi Ballester, La Sénia. Història i territori (Onada Edicions); Vicent Sanz, Partida (Aeditors); Josep Gironès, La cabana (Cossetània Edicions); Jordi Pijoan i Manel Barrera, Tu no m’estimes (Llibres de l’Índex); Ferran Grau, Rossell (1833-1923). La implantació del liberalisme (Onada Edicions); Josep Sancho, Everest, la conquesta d’un somni (Onada Edicions); Javier Caballero, Mar de sardines (Arola Editors). Tothom que compri un llibre a la fira podrà emplenar una butlleta per participar en el sorteig de cinc lots de productes de les Terres de l’Ebre. El sorteig es farà durant la cloenda de la fira.

11.45 h “Signa’m lo llibre”, signatura de llibres. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal.
Joan-Hilari Muñoz i Joan Yeguas, Arquitectura religiosa i renaixentista a la Terra Alta (Patronat Pro-Batea); Vicent Pellicer, Guia de les Terres de l’Ebre (Cossetània Edicions); Josep Antoni Carrégalo, Mont-roig. El patrimoni immaterial (Ass. Cult. Matarranya), Marutxi Ballester, La Sénia. Història i territori (Onada Edicions); Bendi Suárez, La maldad oculta (autor editor); Vicent Sanz, Partida (Aeditors); Josep Gironès, La cabana (Cossetània Edicions); Jordi Pijoan i Manel Barrera, Tu no m’estimes (Llibres de l’Índex); Ferran Grau, Rossell (1833-1923). La implantació del liberalisme (Onada Edicions); Mariano Cebolla, Els Ports de Beseit (Viena Edicions); Josep Sancho, Everest, la conquesta d’un somni (Onada Edicions); Javier Caballero, Mar de sardines (Arola Editors); Ester Suñé, Esperit de llima (Editorial Andorra).

12.00 h V Jornada del Llibre Ebrenc: “Les fires de llibres a Catalunya: motor del món literari”. Enguany es debatrà sobre la importància que tenen les fires de llibres que es realitzen arreu de Catalunya. Hi assistiran representants de diverses fires i mostres i es parlarà del paper que juguen aquestes activitats en la promoció del món del llibre i de quin ha de ser el futur de les fires de llibres a Catalunya. Hi intervindran: Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra, Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Mollerussa, Setmana del Llibre en Català de Barcelona, Saló del Llibre de Barcelona, Mercat del Llibre Vell de Poesia de Folgueroles; i es comptarà amb la presència de Marià Marín, director de l’Àrea d’Edició i Premsa de l’Institut Català de les Indústries Culturals. Moderarà la taula: M. Carme Jiménez, directora de l’IRM i membre de la Fira del Llibre Ebrenc. Lloc: sala d’actes de l’Escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre. Activitat oberta a tot el públic.

13.15 h Segona tanda de presentacions de llibres ebrencs. Tomàs Camacho, Contactes. Indígenes i fenicis a la Mediterrània occidental entre els segles VIII i VI ane (Ajuntament d’Alcanar); Victòria Almuni, La catedral de Tortosa als segles del gòtic (Onada Edicions); Carles Sancho, Memòries d’una desmemoriada mula vella, de Desideri Lombarte (Ass. Cult. Matarranya); Josep Espluga, Com embolicar la Franja amb una fulla de pi (Ass. Cult. Matarranya); Josep Igual, Ditades al vidre (Aeditors); Jesús M. Tibau, El vertigen del trapezista (Cossetània Edicions); August Bover, Terres de llicorella (Arola Editors); Angela Jackson, Els brigadistes entre nosaltres (Cossetània Edicions); Ignasi Revés, Oli en un llum (Editorial Fonoll); Alfredo Gavín, Els castells de la memòria (Arola Editors); Cinta Mulet i Laura Gual,Aigua dolça. Poesia per a xiquets (Arola Editors). Tothom que compri un llibre a la fira podrà emplenar una butlleta per participar en el sorteig de cinc lots de productes de les Terres de l’Ebre. El sorteig es farà durant la cloenda de la fira.

13.45 h “Signa’m lo llibre”, signatura de llibres. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Susana Antolí, Tornem a ser menuts! (Govern d’Aragó); Glòria Fandos, Llum de tardor (autor editor); Emeteri Fabregat, Viatge per l’Ebre. Setembre de 1849 (Onada Edicions); Tomàs Camacho, Contactes. Indígenes i fenicis a la Mediterrània occidental entre els segles VIII i VI ane (Ajuntament d’Alcanar); Victòria Almuni, La catedral de Tortosa als segles del gòtic (Onada Edicions); Carles Sancho, Memòries d’una desmemoriada mula vella, de Desideri Lombarte (Ass. Cult. Matarranya); Josep Espluga, Com embolicar la Franja amb una fulla de pi (Ass. Cult. Matarranya); Josep Igual, Ditades al vidre (Aeditors); Jesús M. Tibau, El vertigen del trapezista (Cossetània Edicions); August Bover, Terres de llicorella (Arola Editors); Angela Jackson, Els brigadistes entre nosaltres (Cossetània Edicions); Ignasi Revés, Oli en un llum (Editorial Fonoll); Alfredo Gavín, Els castells de la memòria (Arola Editors); Cinta Mulet i Laura Gual, Aigua dolça. Poesia per a xiquets (Arola Editors).

14.30-17.00 h Tancament del recinte firal.

17.15 h IV Premi Llibresebrencs.org de relats curts a Internet per a jóvens ebrencs. Veredicte i entrega dels premis, a càrrec de Montserrat Perelló, coordinadora territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal.

17.45 h Presentació de diverses revistes participants en el Supermercat de les Revistes Culturals Ebrenques. Presentacions a càrrec de representants de les entitats culturals editores de revistes. Lloc: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.

18.45 h “Llegim ebrenc!”. Activitat de foment de la lectura, a càrrec de l’escriptor Màrius Serra. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal.

19.30 h Tercera tanda de presentacions de llibres ebrencs. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Francesca Aliern, Cor de llop (Cossetània Edicions); Hèctor Moret, Xandra. Estudis aragonesos de llengua i literatura, d’Artur Quintana (Ass. Cult. Matarranya); Albert Guiu, L’himne d’aquest matí (Aeditors); Ramon Miravall, Toponímia major actual de les Terres de l’Ebre (Cossetània Edicions); Cinta Mulet, Qui ha mort una poeta (Arola Editors); Estrella Ramon, La bugada del cel (Edicions del Pirata); M. Lourdes Ambrós, Biel Pubill i Josep M. Raduà, Clotxina de retratos (Ass. Cult. Lo Llaüt); Silvestre Hernàndez, El manuscrit de Wadi al-Abmar (Viena Edicions); Xavier Garcia, La primera dècada de lluita antinuclear a Catalunya (1970-1980) (Jocs Florals de Torroja i Arxiu Comarcal del Priorat).

20.00 h “Signa’m lo llibre”, signatura de llibres. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Francesca Aliern, Cor de llop (Cossetània Edicions); Hèctor Moret, Xandra. Estudis aragonesos de llengua i literatura, d’Artur Quintana (Ass. Cult. Matarranya); Albert Guiu, L’himne d’aquest matí (Aeditors); Ramon Miravall, Toponímia major actual de les Terres de l’Ebre (Cossetània Edicions); Cinta Mulet, Qui ha mort una poeta (Arola Editors); Estrella Ramon, La bugada del cel (Edicions del Pirata); M. Lourdes Ambrós, Biel Pubill i Josep M. Raduà, Clotxina de retratos (Ass. Cult. Lo Llaüt); Silvestre Hernàndez, El manuscrit de Wadi al-Abmar (Viena Edicions); Xavier Garcia, La primera dècada de lluita antinuclear a Catalunya (1970-1980) (Jocs Florals de Torroja i Arxiu Comarcal del Priorat).

20.20 h Cloenda de la V Fira del Llibre Ebrenc, a càrrec dels membres de la comissió organitzadora. Tot seguit, es farà el sorteig dels cinc lots de productes de les Terres de l’Ebre.

LITTERARUM: FIRA D'ESPECTACLES LITERARIS
A banda de les activitats pròpies de la fira, s'han organitzat una sèrie d'espectacles complementaris que es desenvoluparan al llarg dels dies de la fira:

Divendres 6 de juny · 22.30 h Espectacle "Contahistòries per a adults: rondalles i llegendes”, a càrrec de narradors i músics dels Països Catalans. Aquest espectacle literari va adreçat al públic adult i s’inspira en aspectes diversos de la literatura popular i la rondallística ebrenca. Lloc: Pub Sota de Copes, de Móra d’Ebre. Entrada gratuïta.

Dissabte 7 de juny · 22 h L’espectacle “De l’Ebre al Mississipí”, a càrrec del grup La Soul Machine, de Falset. Aquest espectacle mesclarà clàssics de la música funky, soul, blues i rock amb lletres d’autors prioratins i ebrencs. Lloc: La Llanterna Teatre Municipal. Preu entrada: 2 €.

Diumenge 8 de juny · 10.45 h Concert literari a càrrec de l’Escola i Banda de Música La Ginesta, de Ginestar, que interpretarà diverses peces musicals típiques de les Terres de l’Ebre, tot intercalant-hi la lectura de textos literaris, amb la participació del poeta Albert Guiu. Lloc: plaça de la Cultura · recinte firal. Entrada gratuïta.

11.30 h Espectacle familiar “Moguts per l’Ebre”, a càrrec de la Companyia Forani Teatre, de Cambrils. Aquest espectacle visual basat en el treball de titelles i objectes, música en directe i un treball actoral des del clown farà un viatge imaginari amb tota la canalla amb el Carrilet de l’Ebre. Lloc: Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre. Entrada gratuïta.

20.30 h Espectacle “Voldria tindre el talent · una terra plena de paraules”, a càrrec del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Aquest espectacle és un homenatge als vells cantadors de jota i a les moltes pàgines de poesia efímera que han escrit en la història de les lletres ebrenques, així com també hi trobareu evocacions a l’imaginari de la literatura ebrenca de tots els temps. Lloc: La Llanterna Teatre Municipal. Preu entrada: 3 euros.

Enguany tots els espectacles que la Fira del Llibre Ebrenc estrena els engloba en una activitat anomenada 'Litterarum · fira d'espectacles literaris' i té com a objectiu promocionar diversos espectacles al voltant de la literatura entre entitats, ajuntaments i empreses culturals.

llibresebrencs.org

1 comentari:

Jesús M. Tibau ha dit...

Espero trobar-m'hi amb molta gent