dimarts, 3 de febrer del 2009

Llibres a Ràdio Flix

Ràdio Flix ha estrenat els dimecres d’aquesta temporada un espai de llibres que condueix Aleandra Guerrero dins del magazine matinal. En aquest espai -on hi col·laboren les llibreries de Flix i el CERE- consta d’una secció de lectura d’un llibre a càrrec dels alumnes del CEIP Enric Grau, hi ha un espai dedicat al món del còmic, el concurs... i també una persona que aconsella o suggereix un llibre. Aquesta setmana se’m va convidar a participar d’aquesta secció i durant uns minuts he tingut ocasió de parlar d’un dels llibres que he llegit i que m’ha agradat suficientment com per considerar oportú proposar-ne la lectura. L’obra escollida ha estat El noi del pijama de ratlles de John Boyne (Ed. Empúries, 2008).

La novel·la mostra un dels episodis més dolorosos de la història de la humanitat com és l’Holocaust a través dels ulls d’un xiquet.
Els dos protagonistes de la història són dos nens de nou anys: el Bruno i l’Shmuel. Bruno, que és el fill d’un comandant nazi que dirigeix un camp de concentració (Out-with), a Polònia, i l’Shmuel, un nen polonès d’origen jueu que es troba presoner en el camp. S’explica la relació que s’esdevé entre els dos xiquets, cadascun d’ells a un costat de la tanca, que separa el món de l’un i de l’altre, i que mantenen el contacte amagats de la vista dels adults. En el cas del Bruno, tot ell desperta innocència, ingenuïtat... fins al punt d’envejar el seu amic perquè es pensa que pot jugar amb els altres nens amb qui conviu.
La imatge dels dos xiquets, cadascú a banda i banda de la tanca, és realment molt ben trobada, com a imatge de la separació d’un i altre, i no únicament física, sinó que darrera hi ha una càrrega en profunditat sobre el context on es desenvolupa la història. A més les converses entre un xiquet i l’altre són molt intenses, un xoc d’innocència i realitat.

El programa de llibres es pot escoltar cada dimecres a les 10 del matí (al 107.4 FM)