dijous, 16 de juliol del 2009

La Mare de Déu del Carme

Una de les tradicions religioses que es manté a Ascó és la devoció a la Mare de Déu del Carme, que als goigs és qualificada com “la patrona dels llaüters de l’Ebre”.
Avui és el dia de l’onomàstica i comença així un novenari fins a la vespra de Sant Jaume. Per tant, abans de res, felicitar a totes les Carmes, que en són una bona colla.
En Carmel Biarnés, l’any 1982, va fer una petita ressenya històrica de la Capelleta, que es com coneixem l’ermita que té ben a prop del riu, per l’accés sud al poble d’Ascó. Us n’adjunto un breu fragment:
Segons testimonis fidedignes, l’antiga Capelleta es trobava sobre mateix del riu i a nivell de l’actual, i per tant era visible eds de tot el tros de riu que passa pel terme, des d’Andisc fins a Barber.
La Mare de Déu del Carme és, arreu, la Patrona dels navegants; en ésser la navegació fluvial tan importantíssima a l’Ebre, Ella esdevenia, també la patrona dels llaüters. El transport fluvial era una valuosa font d’ingressos de la Vila d’Ascó, amb privilegis concedits pels mateixos reis: Alfons I el Cast, Pere I el Catòlic, Jaume I el Conqueridor... Tota mercaderia que passava pel riu d’un costat a l’altre o riu amunt i riu avall, pagava l’impost dit LLEUDA.
Fins fa pocs anys encara regia aquest privilegi en passar el riu per la Barca d’Ascó.


I per acabar una de les estrofes dels goigs:

Mirau-nos Reina Sagrada,
esteneu les vostres mans
als d’Ascó en tots sos mals
siau-nos prompte advocada;
als que humilment vos aclaman
oiu-los, Verge, en sos planys.
cantem los carmelitans:
siau benaventurada.