dimecres, 29 de setembre del 2010

Mirada enrere a la festa de Sant Miquel

Avui es celebra l’onomàstica de Sant Miquel, patró d’Ascó i també de l’orde del Temple, durant un període de la nostra història, senyors del castell d’Ascó.
Fins a l’any 1963 aquest era el moment en què la vila celebrava la seva festa major en honor als patrons Sant Miquel, Santa Paulina i Sant Gregori. Però diverses circumstàncies com van ser els canvis socioeconòmics dels anys seixanta van motivar que es traslladés els dies de festa major en ple mes d’agost, al voltant del dia 20. Situar-la al mes d’agost permetia que els asconencs de fora vila poguessin tornar al poble en motiu de la festa major i també s’allunyava en el calendari de l’època de la verema.
De totes maneres, al voltant d’aquesta diada s’han anat celebrant activitats ben variades. Per exemple, per Sant Miquel de l’any 1985 es va fer el bateig de foc d’una nova entitat al poble: la colla del Ball de Diables d’Ascó.
L’any 1988 Ascó incorpora una nova activitat que encara es realitza avui en dia, tot i que ha anat evolucionant en el temps. Va ser aquest any quan els membres de la Comissió de Festes van proposar celebrar la festivitat de Sant Miquel amb una Paella Popular al pla de l'Església. Cal dir però que l’any 2003 la Paella Popular va canviar d’indret i de dates. I és que amb l’estrena de l’ermita de Santa Paulina a Mas de Prades es va traslladar la celebració a aquest paratge.
Durant els anys noranta una activitat que també es va anar programant per Sant Miquel van ser les gimcanes amb diferents vehicles que han servit per mostrar la perícia dels seus conductors (amb tractor, bicicleta i moto).
L’any 1996 es tira endavant una iniciativa singular i exitosa. Es constitueix una Comissió que s’encarrega d’organitzar una fira multisectorial l’últim cap de setmana de setembre, és així com naixia FirAscó. Tot i que va tenir una vigència breu de només dos edicions.
Per Sant Miquel de l’any 1998 Ascó podia per fi, després de perseguir-ho durant una colla d’anys, organitzar els actes de l’elecció de la Pubilla de Catalunya. L’estreta vinculació d’Ascó amb el pubillatge es remunta als anys seixanta, i poder organitzar aquest esdeveniment venia a ser un premi a aquesta trajectòria.
La Festa de la Tercera d’Edat és una de les activitats més emotives que es celebren en tant que homenatge a la gent gran. Des que es va instituir de forma anual a partir dels anys vuitanta acostumava a celebrar-se al voltant del mes de juny. Però va ser el 2004 quan l’Ajuntament va decidir traslladar aquesta diada de germanor a la festa de Sant Miquel, precisament en les dates en què abans la nostra gent gran celebrava les festes de la seva joventut.