diumenge, 14 de juliol del 2013

L'estiu que comença

L'últim èxit de l'escriptora Sílvia Soler és L'estiu que comença, novel·la amb la qual va obtenir el Premi Ramon Llull 2013.
És una obra que ha rebut bones crítiques, està molt ben escrita, amb una prosa fresca i fluïda, i és capaç de captar els petits instants que conformen el conjunt de l'obra. L'estiu que comença narra els cinquanta anys de vida de la Júlia Reig i l'Andreu Balart, fills d'una població de la costa catalana, i que les seves vides es troben entrellaçades ja des d'abans de néixer. Les seves mares són dos bones amigues i les seves respectives vides no deixen d'estar lligades per aquest motiu tot i que no sempre ho accepten de grat.
La novel·la ens explica aquests cinquanta anys des de inicis dels seixanta fins ara amb algun tot d'actualitat que contextualitza l'argument. Es podria dir que l'autora fa un relat de la quotidianïtat, però amb un pes important de les emocions i d'uns sentiments que estan a flor de pell.
Tot i ser Júlia i Andreu els personatges principals, al voltant dels quals gira tota l'obra, apareixen altres actors que donen força a aquestes emocions.
En l'obra hi ha un moment que esdevé imprescindible any rere any, la nit de Sant Joan, com una espècie de ritual en què es troben les dues famílies per començar l'estiu. 
Podem dir que és una novel·la intensa en emocions, detallista en argument, i completa en personatges.