dilluns, 5 d’agost del 2013

Quan érem feliços

Quan érem feliços és el retrat d'una època de fotografies de color sèpia que segueix l'influx d'una família nombrosa (de dotze germans) d'una classe benestant a la Girona de la postguerra. Els Nadal Farreras. L'autor, Rafel Nadal, és el sisè de la colla i qui esdevé el narrador de les peripècies de la seva família, amanit amb evocacions gairebé bucòliques de sentiments i paisatges de la seva infantesa i joventut. 
És un llibre que malgrat les seves 400 pàgines, té un ritme que et fa avançar amb agilitat per la la setantena de capítols. Són petits tastets dels records de les persones importants com els pares, les àvies (a qui anomena babes), i evidentment els germans. Però també tot un catàleg de personatges que han deixat empremta com altres parents, els mestres, els veïns, els primers amors... Records que li permeten algunes confidències amb els lectors. Records de la casa familiar al Barri Vell de Girona, els anys d'internat al Collell, o els estiueigs a la Fosca (Palamós) i a pàges. Records que travessen tot el calendari d'un cap a l'altre. 
Uns quants dels germans de la nissaga Nadal Farreras han tingut projecció pública, especialment en l'àmbit de Girona, però també arreu del país. Per exemple, el propi autor, Rafel Nadal, és un periodista que actualment participa en diferents tertúlies a ràdio i televisió i va dirigir durant un període El Periódico de Catalunya. Potser el més conegut és Joaquim Nadal, exalcalde de Girona i exconseller del govern de la Generalitat. Però també hi ha Manel Nadal, també polític socialista amb càrrecs orgànics al partit com al govern català. O Pep Nadal que va ser rector de la Universitat de Girona. 
Aquesta obra va ser guardonada amb el Premi Josep Pla 2012. Llegint-la t'adones que el jurat no va tenir massa complicació per conèixer-ne l'autor.