diumenge, 20 de juliol del 2014

La vida escolar en un curs

La vida escolar en un curs. Coses que no sempre s'expliquen és un llibre de Jaume Carbonell i Àngel Serra, professors de la Facultat d'Educació de la Universitat de Vic.
El podem catalogar com un llibre de fotos, en tant que recull en 100 imatges la vida transcorre en un curs escolar, des dels preparatius que comencen a primers de setembre fins a l'últim dia de classe, des del dia a dia a tots els cicles educatius d'una escola fins a les festes que marquen el calendari, des dels diferents professionals que treballen a una escola a nivell pedagògic fins als que ho fan nivell organitzatiu i administratiu, des dels espais interns del centre fins a l'entorn de l'escola.
Però no podem dir que sigui només un llibre d'imatges, ja que cadascuna va acompanyada amb un text d'una plana que contextualitza o posa en situació allò que reflecteix la imatge.
És un llibre que té un caràcter descriptiu, tant les imatges com el text; no pretén analitzar o interpretar la realitat de les aules, sinó que se cenyeix a deixar constància i documentar allò que ocorre en una escola al llarg d'un any.
L'escola que es retrata en aquest volum és l'Andersen de Vic (Osona) en el curs 2008/09, però força imatges són identificatives de l'esdevenir de qualsevol altra escola. 
Agafo prestada la següent idea que apareix al pròleg, podem dir que és un recull que serveix per "reconèixer la vida quotidiana de l'escola més enllà dels programes oficials i els reglaments prefixats".
La suma de tots els ingredients fan escola.