dimecres, 10 de setembre del 2014

Josep Carreras, Medalla d'Honor del Parlament 2014

En els dies previs de la Diada, el Parlament de Catalunya acostuma a fer el lliurament del seu màxim guardó, la Medalla del Parlament en categoria d'or. Aquest 2014 la personalitat que s'ha volgut reconèixer és un català universal, Josep Carreras, amb una doble faceta que el fa mereixedor de la Medalla, amb la seva trajectòria musical així com el compromís amb la lluita contra la leucèmia.

Josep Carreras
Carreras va néixer a Barcelona l'any 1946, ciutat on hi va cursar estudis musicals i hi va iniciar la carrera professional, al Gran Teatre del Liceu. Ha cantat als teatres i festivals més importants del món. El seu repertori inclou més de seixanta papers operístics i més de sis-centes cançons dels més diversos estils, i la seva discografia, més de cent cinquanta gravacions. Ha rebut nombrosos discs d'or i de platí, i premis i distincions arreu del món. El 1992 va assumir la direcció musical dels jocs olímpics de Barcelona. 
L'any 1988, després de superar una leucèmia, Carreras va crear a Barcelona la Fundació Josep Carreras, per lluitar contra aquesta malaltia, amb el suport d'un equip de científics i empresaris i de la seva família. Posteriorment, se'n van crear també d'anàlogues als Estats Units, Suïssa i Alemanya. L'objectiu primordial de la fundació és aconseguir que algun dia la malaltia sigui cent per cent curable, motiu pel qual la recerca científica és un puntal de la seva activitat. Altres àmbits d'actuació de la fundació són la promoció i recerca de donants de medul·la òssia i sang de cordó umbilical, el suport a infraestructures hospitalàries, l'atenció a pacients i familiars, la formació i la sensibilització. 
Des que la va crear, Carreras compagina les seves activitats professionals amb la presidència de la fundació, i organitza concerts per contribuir activament a finançar-ne els projectes.

Font: parlament.cat