dimarts, 2 de desembre del 2014

Personatges I: Ramon Berenguer IV

Amb motiu d'una exposició, vaig tenir ocasió d'elaborar una petita semblança biogràfica de set personalitats que havien tingut alguna mena de vinculació amb Ascó. Així que a partir d'avui, i durant els propers sis dies, publicaré al blog cadascuna de les biografies dins de la sèrie Personatges.

***

RAMON BERENGUER IV (Barcelona 1113/1114 – el Piemont 1162)
www.mirabiografias.com
Comte de Barcelona, Girona, Osona, Cerdanya, Ribagorça i príncep d’Aragó. Es va destacar per l’ocupació de nous territoris que eren en mans sarraïnes. En aquesta empresa, va comptar amb el suport del comte Ermengol d’Urgell, així com de cavallers de l’orde del Temple. Precisament les seves expedicions van conquerir el territori que rebria el nom de Principat de Catalunya, entre aquests, el castell i terme d’Ascó.
Arran de la col·laboració que va obtenir dels sarraïns, tant els d’Ascó com els d’altres territoris de l’Ebre, el comte Ramon Berenguer IV va atorgar-los una Carta de Seguretat que els permeté romandre al lloc i conservar totes les seves possessions, la seva cultura, la seva religió, el seu dret i la seva organització política comunitària. Així, els sarraïns s'organitzen en la seva aljama i mesquita.
La població musulmana es manté dins de les muralles d'Ascó constituint la que es coneix com a Vila de dins i a l'exterior de la fortalesa es crea una altra població cristiana amb la seva pròpia organització política que es coneixerà com la Universitat o Vila de Fora.

Fonts:
Història d’Ascó. Crònica il·lustrada.