diumenge, 1 de febrer del 2015

Una nova constitució


Preàmbul
Un dels usatges més antics (segle XV) que varen donar lloc a la darrera compilació de les Constitucions i altres Drets de Catalunya duta a terme l’any 1701 ens recorda: “cada nació escull la seva pròpia llei”.

En compliment d’aquell mandat dels nostres avant-passats, el poble de Catalunya, plenament conscient que tots els poders de la nació emanen de la voluntat lliure i sobirana dels ciutadans, ha decidit promulgar aquesta Constitució amb l’objectiu de garantir la igualtat davant la llei, protegir la dignitat humana , assegurar la separació de Poders, fomentar la democràcia participativa, i respectar els valors fonamentals que recullen la Declaració Universal de Nacions Unides de 1948, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966, el Pacte internacional de Drets econòmics i socials de 1977, els Tractats de la Unió Europea, i la Carta de la Terra aprovada al Forum mundial de Rio de Janeiro l’any 1997.

Els catalans, actuant amb plena llibertat, sabedors que la nostra Història així ho demana des que l’any 1714 van ser abolides les nostres Constitucions i drets vigents des del 1481, tot reivindicant amb fermesa i orgull el nostre passat, afirmem l’existència actual de la identitat nacional catalana, i conscients que el poder d’una nació emana únicament i exclusiva del seu poble, promulguem aquesta Constitució, i declarem de forma solemne que som germans de tots els pobles, que busquem la fraternitat, amistat i el respecte de tots ells, i que amb la força de la nostra sincera voluntat oferim la plena cooperació en el desenvolupament i garantia dels drets fonamentals i les llibertats per a tothom arreu del món.

***

Així podria començar una nova constitució per Catalunya.
Aquest dissabte s'han presentat tres projectes per una futura Constitució de la República de Catalunya. Sense cap altra legitimació que la llibertat d'expressió, les persones que han treballat l'articulat dels textos ho fan a partir de la seva experiència i formació. Ni tan sols pretenen condicionar els diputats i diputades que en un pròxim Parlament constituent hauran de redactar la carta magna del nou país. Però sí que ofereixen els seus treballs com un esborrany o punt de partida, que donat el cas, pugui facilitar la tasca.
Dels tres projectes, probablement el del grup de juristes encapçalat pel jutge Santiago Vidal ha tingut un major ressò en el seu procés d'elaboració. Aquesta proposta conté 97 articles, agrupats en títols i capítols, i des de la pàgina web que s'ha creat, http://www.unanovaconstitucio.cat/, es pot accedir al contingut dels articles i presentar fins a un màxim de cinc esmenes, a més de puntuar cadascun dels articles.