dilluns, 9 de març del 2015

Medalles d'Or de la Generalitat 2015


El Govern ha acordat atorgar la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya a Neus Català, Josep Maria Espinàs i Joan Rodés, en reconeixement a la seva trajectòria en el camp de la lluita per les llibertats democràtiques, la literatura i la medicina, respectivament. La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu per reconèixer les persones i col·lectius que amb la seva aportació hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

El Govern ha acordat atorgar la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya a Neus Català (1915) per la seva vida i, especialment, per la seva lluita per la justícia social i per les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats als camps d’extermini nazis i la defensa dels drets humans. Amb aquesta distinció, l’Executiu honora un referent de la lluita contra els totalitarismes i de la recuperació de la memòria dels deportats als camps d’extermini.

El Govern reconeix també amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya la trajectòria destacada de Josep Maria Espinàs (1927) en el camp de la literatura, el periodisme i la cançó i honora un dels referents de les lletres catalanes i una personalitat que, des de l’època del franquisme, ha intervingut decisivament en l’extensió de la cultura catalana a sectors amplis de la societat.

Finalment, el Govern distingeix amb la Medalla d’Or la tasca que el doctor Joan Rodés (1938) ha desenvolupat durant més de 40 anys en el món de la medicina i reconeix l’aportació valuosa que ha fet a l’estudi i la investigació de les malalties del fetge.
premsa.gencat.cat