dilluns, 18 de maig del 2015

Jane Goodall, Premi Internacional Catalunya

El Govern ha fet pública la concessió del XXVII Premi Internacional Catalunya que, a proposta del jurat, ha recaigut en la doctora Jane Goodall. El jurat ha destacat "tota la trajectòria i la contribució científica" d'aquesta antropòloga i primatòloga britànica. El guardó s'ha atorgat “pel seu triple vessant analític, empíric i compromès”. L’acta del jurat ressalta així mateix “d’una banda, la seva transcendental contribució científica, que ens ha dut a una millor comprensió de la natura, la cultura i el comportament humans (entre altres coses, en mostrar-nos que no són fenomens independents). De l’altra, el reconeixement que aquest fet suposa la promoció de la solidaritat dels éssers vius, la sostenibilitat del seu entorn i la pau entre els homes mateixos”.
El guardó el lliurarà el President de la Generalitat el dilluns 27 de juliol.


Dades biogràfiques
JANE GOODALL
Jane Goodall va néixer a Londres, Gran Bretanya, el 1934. Fent realitat el seu somni de viatjar a Àfrica, el 1957 se’n va anar a Kènia, on es va posar en contacte amb el paleontòleg Louis Leakey, que la va orientar a l’estudi dels ximpanzés a Tanzània: l’estiu de 1960 arribava al Parc Nacional de Gombe, a les riberes del llac Tanganyika, actualment Tanzània, a l’Àfrica Oriental, per documentar i estudiar la vida social i familiar de la comunitat de ximpanzés Kasakela, que vivia allà en estat salvatge. 

En el seu primer any d’observació, Jane Goodall va fer diversos descobriments importants, i amb mètodes poc convencionals (com posar noms als primats en lloc de numerar-los, que era la pràctica habitual): que els ximpanzés no eren vegetarians, que fabricaven eines i que demostraven un pensament racional i una capacitat de dur a terme accions considerades fins aleshores només humanes. Per tant, les similituds entre els humans i els ximpanzés existien més enllà dels gens. 
El 1963 National Geographic va publicar els estudis de Goodall, amb unes captivadores fotografies d’Hugo van Lawick, primer marit de Jane, amb qui va establir un centre permanent de recerca, el Gombe Stream Research Center. 
El 1965 Jane Goodall va obtenir el doctorat per la Universitat de Cambridge, a la Gran Bretanya, i el 1977 va fundar el Jane Goodall Institute for Wildlife Research, Education and Conservation. El 1987, després d’assistir a una conferència internacional en què es va assabentar de la creixent desaparició dels boscos a Àfrica, Jane Goodall va decidir dedicar-se també a promoure la defensa dels animals i del medi ambient per tot el món.
L’estudi pioner de la Dra. Goodall sobre els ximpanzés salvatges i els seus hàbitats, que va començar fa 55 anys a Tanzània, ha canviat radicalment la manera com els éssers humans pensem tant en els ximpanzés com en nosaltres mateixos. La seva innovadora metodologia de treball de camp, que considera els ximpanzés individus amb ment, emocions i personalitats pròpies, va revolucionar els paradigmes científics per sempre més. Els seus descobriments sobre els nostres parents evolutius vius més propers, començant per la seva conducta instrumental, van transformar definitivament la definició de l’Homo sapiens
Les seves dècades de recerca en la natura han proporcionat troballes úniques sobre l’etologia dels ximpanzés (per exemple, fabricació d’eines, alimentació, estructura social, àrees de distribució, relació mare-cria) i han impulsat centenars d’investigadors a continuar i ampliar la seva tasca en aquesta àrea i d’altres relacionades, que actualment són la base dels programes no només científics, sinó de conservació dels grans simis a tot el món. 
Així, la diària investigació a Gombe continua fins als nostres dies a través dels investigadors de l’equip de la Dra. Goodall, i és un dels estudis de camp més llarg mai realitzat de forma continuada a la natura. Totes les dades de la investigació es tracten a l’Institut Jane Goodall Centre d’Investigació de la Universitat de Duke, Carolina del Nord, als Estats Units. El seu treball ha inspirat moltes altres persones perquè es converteixin en científics i dotzenes de tesis doctorals sobre l’etologia, l’ecologia i altres camps s’han produït en el Gombe Stream Research Center, a Tanzània. 
El treball pioner de Jane Goodall ha comportat desenes d’articles científics, una vintena de pel·lícules per a la televisió i el cinema (l’última d’elles “El viatge de Jane”, preseleccionada als Oscars 2012 com a millor documental), milers d’articles i entrevistes en els mitjans de comunicació i vint-i-cinc llibres impresos en una dotzena d’idiomes. 
Membre de l’Orde de l’Imperi Britànic i Missatgera de la Pau de les Nacions Unides, Jane Goodall ha estat investida doctora honoris causa per una cinquantena d’universitats de tot el món, i ha obtingut més d’un centenar de premis, entre d‘altres el Paul Getty Wildlife Conservation Prize, el Premi Kyoto en Ciència Bàsica, el Tyler per Assoliments Científics, la Medalla Benjamin Franklin, el Príncep d’Astúries d’Investigació i Tècnica i la Medalla d’Or de la Unesco. 
Amb una filosofia humanista i una actitud humil, la Dra. Goodall no només ha produït innovadors treballs científics sobre les diferents espècies i els seus hàbitats, canviant fins i tot els paradigmes científics de l’època, sinó que també ha animat a molts a investigar, aprendre, protegir, empatitzar i actuar per fer d’aquest un món més sostenible. 
L’any 1992 la Dra. Goodall va fundar el Centre de Rehabilitació de Ximpanzés de Tchimpounga, a la República del Congo, que acull més de 150 ximpanzés orfes i s’ha convertit en el centre de rescat de ximpanzés més gran d’Àfrica. El programa inclou la reintroducció dels individus aptes en zones de selva protegida, i s’ha realitzat amb èxit durant els anys 2013 i 2014, amb l’emotiva reintroducció del ximpanzé Wounda, que espontàniament es va girar per abraçar Jane Goodall com a agraïment i comiat, abans d’internar-se a la selva. Aquest vídeo ha estat vist per més d’un milió de persones. 
Actualment Jane Goodall compagina la seva tasca científica amb la protecció de la biodiversitat i la promoció de la pau i la comprensió entre els pobles, viatjant tot l’any per difondre el seu missatge a través de xerrades, conferències i mitjans de comunicació, la promoció de la sostenibilitat en els nostres estils de vida i la conservació d’ecosistemes sencers, principalment a través de la participació i el desenvolupament sostenible de les comunitats locals. 
La seva tasca de sensibilització a nivell global li comporta viatjar 300 dies a l’any: el 2014 va estar a 67 ciutats de 25 països, inclosa la seva visita a Catalunya per a una conferència especial a Cosmocaixa a Barcelona i la celebració del seu 80è aniversari a la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. 
Durant molts anys, Jane Goodall ha estat fent pública denúncia i advertiment cap a audiències internacionals sobre el canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat i la degradació i destrucció d’hàbitats. Al mateix temps, s’han creat eines per fer front a aquests reptes a través de l’Institut Jane Goodall, que compta en l’actualitat amb oficines en una trentena de països; el programa de mobilització i educació ambiental Roots and Shoots, creat per la Dra. Goodall el 1991, es troba a 130 països, amb més de 17.000 grups actius, també a Catalunya, que treballen voluntàriament per a la millora de l’entorn social i medi ambiental. 
Un altre dels programes iniciats per Jane Goodall és el TACARE, creat el 1994 a Tanzània, basat en l’aplicació de mètodes científics per a la conservació de la biodiversitat, per tal de lluitar contra la pobresa (“el pitjor enemic de la conservació”, segons les seves pròpies paraules) i crear alternatives econòmiques ambientalment sostenibles per als habitants al voltant del Parc Nacional de Gombe. L’irrefrenable creixement de les poblacions locals, a més de les onades de refugiats de guerra procedents de Burundi i la República Democràtica del Congo, va donar lloc a la tala de boscos per a l’agricultura i l’espai vital. TACARE se centra en el desenvolupament socioeconòmic de la comunitat i ofereix formació i educació en el maneig sostenible dels recursos naturals. S‘ofereix un model integral d’innovació basat en la comunitat, per abordar eficaçment les necessitats humanes, alhora que la promoció dels valors de conservació. TACARE s’està ampliant a altres països d’Àfrica, com al Congo, Uganda, Congo-Brazzaville i el Senegal. 
L’Institut Jane Goodall compta amb un equip a l’Estat espanyol, amb seu a Barcelona, que des de l’any 2007 ha creat i dut a terme diferents programes originals d’investigació, educació ambiental, conservació, ecoturisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible per tot l’Estat i en alguns països africans, com el Senegal i el Congo. Els projectes de conservació i desenvolupament sostenible impulsats al Senegal per l’oficina local de l’Institut Jane Goodall, liderats per la primatòloga catalana Liliana Pacheco (Beca Floquet de Neu 2014) i l’economista català Ferran Guallar, han rebut el suport d’institucions locals, com la Fundació Zoo de Barcelona, l’Autoritat Metropolitana de Barcelona o l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. 

(Nota de premsa Generalitat de Catalunya)